Ако обичате да пътувате и си мислите, че знаете всичко

...
Ако обичате да пътувате и си мислите, че знаете всичко
Коментари Харесай

Учудващи факти за далечна Финландия, които не сте и чували

Ако обичате да пътувате и си мислите, че знаете всичко за Финландия, то може би ще ви изненадаме с някои забавни и леко странни обстоятелства за страната, които евентуално не сте чували. С какво друго е известна Финландия с изключение на с известната си марка телефони?

Паркинги за кучета

Според законите на Финландия всеки притежател на постройка е длъжен да обезпечи и построи обособени места за завързване на домашните любимци в противоположен случай може да бъде санкциониран.

Мечове на дипломирането

Има финландски университети, където на дипломирането си докторантите получават мечове дружно с дипломите си.

Финландците обичат да четат

Населението на Финландия наброява малко над 5 милиона души. Наетите от библиотеките книги годишно са над 67 милиона. Интересното е, че във Финландия библиотеки могат да бъдат открити даже на бензиностанциите, а в огромните библиотеки с изключение на книги може да наемете музикални принадлежности, шевни машини или спортно съоръжение.

“Четящи ” кучета

Всеизвестно е, че кучетата оказват помощ на незрящите хора. Във Финландия обаче има кучета, които са подготвени особено, с цел да оказват помощ в четенето на децата и по този начин по - елементарно да научат финландският език, който въобще не е елементарен.

Език на елфите

Финландският е един от най - сложните езици. В него има най-малко 40 синонима на думата сняг, само че няма дума, която да значи “моля ”. Дори писателят Дж. Р. Р. Толкин го употребява като основа на езика на елфите в своите творби.

Бонус за преустановяване на отмора

Финландските компании имат политиката да подтикват чиновниците си с паричен бонус в случай че се завърнат по - рано от отпуск. Друг забавен факт е, че не никой не може да скрие какъв брой печели, тъй като всеки може да получи тази информация единствено с позвъняване на избран телефонен номер.

Глобите

Във Финландия размерът на санкциите е директно обвързван с това какви приходи има нарушителят. Тоест колкото повече пари изкарва човек, толкоз по - огромни санкции заплаща, когато извърши нарушаване.

Полиция с елени

В доста страни има конна полиция, само че във Финландия елени оказват помощ на служителите на реда. Това е измислено повече за привличането на повече туристи в северните елементи на страната.

Обичат бирата

Финландците обичат да пият доста бира. Средностатистически финландецът изпива 85 литра бира годишно, заради което в супермаркетите има промоции за пазаруване на 1000 кенчета бира.

Къщи за студентски купони

Почти всички университети във Финландия имат къщи за празненства, които могат да се наемат гратис.

Кафето на респект

Освен бирата, другата високо ценена напитка във Финландия е кафето. В съпоставяне с италианците, които пият едвам 5 кг кафе годишно, финландците употребяват 12 кг.

Хелзинки - градът с най - честните хора

След извършен опит е потвърдено, че в столицата на Финландия живеят едни от най - честните хора. Експериментът се е състоял в разпръскването на 12 портфейла на разнообразни места в града. Резултатът - 11 върнати портфейла.

Лесен достъп до сауни

Населението на страната е 5 милиона души, сауните - 2 милиона. Това е много повече от колите в страната.  Финландците са благословени с безграничен достъп до сауни. В съвсем всички компании има сауни за чиновниците. Дори пандизчиите имат право на сауна един път месечно. 

Хеви метъл
Финландия затвори границите си за неимунизирани чужденци
Финландия забрани влизането на чужденци, които не са имунизирани против Covid. Мярката влезе в действие в 14:00 часа по Гринуич (16:00 бълга...
Прочети повече
Според статистики Финландия е страната, която има най - доста хеви метъл банди на глава от популацията. За децата също има тайфа наречена Hevisaurus, чиито реализатори са облечени в костюми на динозаври.

Национален ден на спящите глави

Националният ден спящите глави е занимателна традиция отдадена на хората, които се успиват. Според нея поспаланковците се хвърлят във вода.

Необичайни надпревари

Финландия е известна и със странните си надпревари. Например, с цел да завоюват безвъзмездна бира мъжете би трябвало да носят дамите си, а с цел да показват мощ - да хвърлят телефоните си.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР