Ако няма армия и отбрана, държавата няма как да съществува,

...
Ако няма армия и отбрана, държавата няма как да съществува,
Коментари Харесай

Ген. Боцев очаква до 4 години българският войник да е оборудван като натовския

" Ако няма войска и защита, страната няма по какъв начин да съществува ", това съобщи началникът на защитата ген. Андрей Боцев пред БНР. Той бе безапелационен, че това е един от стълбовете на държавността.

Според него при повече искащи да постъпят в армията ще има и повече пари за нея. Той уточни, че към този момент има задоволително искащи да го създадат непринудено.

За 15 години в НАТО към 14,5 хиляди военни са взели участие в задачи зад граница, посочи ген. Боцев. Въпреки добития опит обаче той призна, че за този интервал единствената рекомендация, която е изпълнена от това армията ни да бъде дребна, съвременна и мобилна, е да бъде дребна.

За модернизацията на българската войска ген. Боцев съобщи, че в идващите 10 години разчита на планове за близо 4 милиарда лв..

Той уточни, че има три огромни плана за трите типа въоръжени сили, както и много по-малки планове, които не изискват огромен запас.

Ген. Боцев уточни, че за Военновъздушни сили планът е съвсем на финалната права, като към този момент се водят договаряния сред двете държавни управления.

Предстои да се получат офертите от компаниите, които вземат участие за двата многофункционални модулни патрулни кораба. Относно Сухопътните войски той заяви, че е било открито, че липсват експерти, които да доработят методиката. Има български компании, които се занимават с такава активност и ще търсим метод те да окажат подпомагане при правене на плана, изясни той.

Ген. Боцев посочи, че планът за Сухопътните войски се е оказал доста по-сложен от предстоящото. Въпреки това изрази вяра, че до четири години българският боец ще бъде оборудван, както са оборудвани тези от НАТО.

Началникът на защитата подсети, че през 2018 и 2019 година заплатите на военните са били увеличени с по 10%. Увеличен е бил и приемът в Националния боен университет.

През 2018 година за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с към 150 души, акцентира ген. Боцев, армията разчита на почналата акция " Бъди боец " от няколко месеца, с цел да предизвика интереса към военната специалност.

В Сухопътни войски имаме конкурс - за 185 подадени места имаме над 470 души, които са подали документи, уточни той.

Според него със законовите промени е направено задоволително, с цел да може процедурите за набиране на военни да са по-бързи. От 23 души от доброволното образование в Плевен 17 са поискали да бъдат военни по негови думи. Проблемът съгласно началникът на защитата е, че бойците се търсят на фона на застаряващия мобилизационен запас.

Относно участието на България в НАТО ген. Боцев призна, че са били позволени доста неточности. " Прекалено доста съкратихме армията, а не я превъоръжихме. Този проблем нямаше да го имаме, в случай че бяхме оставили наборната и професионална работа ", безапелационен бе той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР