Ако някой ви каже, че само петък, 13-и, е фатален

...
Ако някой ви каже, че само петък, 13-и, е фатален
Коментари Харесай

Анализ на КАТ сочи: Не шофирайте в петък следобед

Ако някой ви каже, че единствено петък, 13-и, е съдбовен ден, не му вярвайте. Оказва се, че петъкът е най-коварният ден от календара на пловдивските водачи. В последния работен ден от седмицата под тепетата стават най-вече тежки пътни катастрофи с жертви и ранени. Това сочат данните от статистиката на КАТ - Пловдив за 2017 година, с които „ Марица “ разполага. 

Цифрите демонстрират, че през 52-та петъка на предходната година в Пловдив и района са станали общо 153 тежки произшествия, в които починалите са 10, а ранените - 198. Подобна е цифрата и за съботните дни. За първия ден на уикендите през 2017-а сборът на произшествията е малко по-нисък - 135. За сметка на това обаче „ съботните “ жертви са с 1 повече - 11, а ранените отново са 198. 

Неделята пък се оказва най-безопасният за шофиране ден във връзка с броя ПТП. Миналата година в този ден са станали „ едвам “ 109 тежки произшествия, при които са починали 7 индивида, а други 142-ма са били ранени. 

Според броя на убитите в ПТП най-спокойно може да се кара в ден сряда, за който статистиката сочи, че за цяла година са починали единствено четирима, а ранените са 143-ма. Сравнително спокоен е и понеделникът - за година в този ден са починали шестима, я 160 са ранените. 

Сред дните убийци от седмицата са още вторник и четвъртък, надлежно със 131 и 133 ПТП-та. Във втория ден от седмицата през 2017 година починалите са 11, а ранените - 162-ма. Четвъртъкът пък е лишил 10 човешки живота, други 156 индивида са потърпевши в мелета по пътищата. 

Специалистите изясняват петъчния травматизъм с обстоятелството, че след края на работната седмица всеки бърза да се прибере, с цел да си почине, да замине нанякъде или да свърши някаква своя работа. Еуфорията от идната отмора обаче постоянно изиграва неприятна смешка на водачите. 

Това се потвърждава и от часовата статистика на КАТ. Най-много от пътните катастрофи с потърпевши са съсредоточени  главно в  първата половина от денонощието - сред 07.00 ч. и 08.59 часа и сред 10.00 ч. и 19,59 - с по над 44 ПТП на час. Най-значително нарастване се регистрира в часовете от 13.00 ч. до 15.59 часа - сред 60 и 70 броя ПТП на час и в интервала 17.00 -19,59 - сред 65 и 74 броя ПТП на час. Средната стойност по часови шпации на годишна база в Пловдив е 37 ПТП на час.

Ако пък желаете да знаете кои са най-опасните за шофиране месеци в годината, имайте поради, че най-вече произшествия с потърпевши стават през септември и октомври. Най-много са починали на пътя през месеците май, септември, октомври и декември, а броят на ранените в ПТП е най-голям през юни, август, септември, октомври и декември - над 100. 

Още по тематиката вижте тук.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР