Ако някой още не е разбрал, българите си ликвидираха селското

...
Ако някой още не е разбрал, българите си ликвидираха селското
Коментари Харесай

Защо било скъпо в България?

Ако някой още не е схванал, българите си унищожиха селското стопанство

Непрекъснато българи живеещи в чужбина, пишат в обществените мрежи какви са цените на храните там, спрямо България, че тук е по-скъпо, от време на време в пъти. Колко бил кашкавалът, сиренето, маслото в Англия (където е скъпо по принцип), и в Германия, Испания и други – по-евтино от България. У нас имало далавера и т. н.

Дали е единствено от далавера?

В края на соца в България има 11 млн. овце, в този момент към този момент има малко под 1 млн. и от този милион една част са броени по два пъти поради измами със дотации. Тогава е имало над 2,5 млн. крави, в този момент има-няма 400 хиляди, да кажем, че вярно са ги изброили. От тях единствено 190 хиляди са млекодайните крави, и са намалели с 30 хиляди по отношение на предходната година (виж ). Скоро и прясното мляко ще е вносно, от изсъхнало мляко, написа Иван Бакалов в.

Е по кое време да е по-евтино сиренето и маслото – в този момент или когато има 10 пъти повече добитък?

Ако някой още не е схванал, българите си унищожиха селското стопанство. Сами. Ликвидация, с ликвидационни препоръки.

Ликвидираха напоителни системи, овощни градини, зеленчукови полета, стада и редки породи за разплод и т. н. Затлачиха се множеството от 4000 язовира, издигнати през соца.

Ликвидация

Всичко това било от комунизма. Да върнем земята в действителни граници.

И върнаха дребното земеделие на село, разказано от Елин Пелин в описа „ На браздата ”, в който Боне Крайненеца оре дребна равнища с мършавите Белчо и Сивушка.

Сега по 5-10 наследници на Боне Крайненеца имат общо 30-ина декара завещание, пръснати на 20-ина части. Тук равнища, там градина, там пасбище по 1-2 декара. Така е в по-голямата част от България. И в никакъв случай няма да го разделят това завещание.

Добитъка и овцете ги изклаха. И хората избягаха да търсят работа в чужбина, тъй като тук с ликвидацията на текезесетата, закриха директно половин милион работни места, още толкоз индиректно – 160 консервни комбината, вързаните с тях стъкларски, тенекиджийски, хартиени заводи и други, които ги доставят, и други, които пък доставят снабдителите със първични материали.

От експортьор на домати за 30 страни, България в този момент внася две трети от доматите.

Ябълките са полски, чесън от Китай, Испания, смилянски фасул с генезис: Египет, картофи даже от Франция. И т. н.

Като ги пиша тия работи, ми споделят, че съм болшевик. Някои желаят да ручат скъпо сирене и масло, само че да е идеологически издържано. Червата им да къркорят вярно.

Да бяха преобразували собствеността на село, без да стопират производството, само че те не – разпродажба. Нито една източноевропейска страна не направи толкоз глупава земеделска промяна.

В сякаш злокобния проект „ Ран-Ът ”

за въвеждане на пазарна стопанска система в България има глава „ Селско стопанство ”. В нея предизвестяват да не се раздробява земята и като се преобразува собствеността да не стопира производството, тъй като ще бъде пагубно. Е, направиха тъкмо противоположното и стана пагубно.

Кой го направи? Има значение единствено с цел да си напомним по какъв начин се развива българската нелепост. Идеолозите бяха Желю Желев, Лучников, Филип Димитров, Васил Гоцев, една кохорта ранни седесари, юристи и екзалтирани политкомисари на връщането на земята в действителни граници и ликвидацията. И Българска социалистическа партия не са почтени, като наследници на комунистите. Основната им грижа бяха „ алените мобифони ”, както ги назова преди време Стефан Продев.

Куриози на българското земеделие – измежду имоти за зърнопроизводство край Нова Загора са оставени дребни части неподдържани лозя, чиито притежатели не могат да се схванат или не желаят да дават земята под аренда. А по-надолу се виждат ниви, които буренясват и обрастват с шубраци. Снимка: Иван Бакалов

Седесарите развиха концепцията, че България е била Швейцария на Балканите преди да дойдат комунистите, села и градове са цъфтели от обилие. Всъщност Елин Пелин го е описал тъкмо – българите от село са ходели с папуци от свинска кожа и са обували обувки чак като идат в казармата. Вижда се и на фотосите от това време. Не е художествена небивалица. В мрежата може да се откри една изложение от тогавашен вестник на бедността в селото на писателя – Байлово. В наши дни, преди няколко години там откриха подземна градина-лаборатория за развъждане на марихуана. Земеделието се развива.

Сега наследниците на Боне Крайненеца, които не могат да разделят своите 20-ина ниви по 1-2 декара, полека-лека ги продават.

Ще продължи десетилетия

Половината няма кой да ги купи, раздробени тук и там. Или дават под аренда това, което може да се уедри, останалото пустее.

България буреняса, тогавашни пасища се покриха с тръни. Арендатори орат ниви и дори не ги сеят, единствено прибират дотация от 30-ина лв. на декар и заплащат от тях аренда. Който желае може да вземе, вместо пари на декар, 5 бутилки олио, чиято цена е двойна и тройна, спрямо Италия, примерно.

Глупостта продължава и в наши дни. Субсидиите за отглеждане на животни и земеделие у нас са в пъти по-ниски от тези в Европа. Никой не го е грижа. Тук съществена грижа е хазарта. Питайте Данчо Цонев – Ментата. Бившо крупие, непроменяемо народен представител от Съюз на демократичните сили и Движение за права и свободи във всичките години на прехода. Той вкарваше налози, той е създател на закони и т. н. В резултат у нас най-добре е организиран хазарта, игрални зали има през 100 метра в градовете.

Ще ти създадем закона за
лотариите, но ти ще помагаш…

Ручай жабетата, българино, и си избирай който би трябвало, да те пази от комунистите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР