Ако някой досега се е съмнявал, че управляващите се смятат

...
Ако някой досега се е съмнявал, че управляващите се смятат
Коментари Харесай

Когато ЕГН-тата на Пеевски, Цацаров и Борисов са по-важни от всички българи

Ако някой до момента се е съмнявал, че ръководещите се считат за по-висша категория от жителите и управляващите реагират единствено в случай че техните ползи бъдат застрашени, след хакерската офанзива против Национална агенция за приходите те би трябвало да си трансформират мнението. И финансовият министър Владислав Горанов, и прокуратурата, и други „ спецове “, трайно свързани с властта, дадоха всичко от себе си да минимизират казуса и да обяснят, че няма нищо ужасно данни за приходите, парцелите, заемите на всеки един от нас да се популяризират свободно в интернет. Национална агенция за приходите дори не си е направила труда да разгласи осведомителната си система за сериозна инфраструктура, макар че там се съдържат чувствителни данни за цялото население и голям брой компании. Обявеният за причинител на офанзивата Кристиян Бойков бе арестуван за малко, след което бе освободен, като бе обещано да се разбере, че даже може да се размине единствено с санкция. Премиерът го назова „ магьосник “ и поръча да се види по какъв начин може да бъде притеглен в държавната администрация.

 

В един миг нещата отиваха към държавни оценки,

 

саркастично казано.

Лежерното държание внезапно се промени сега, когато прокуратурата разгласи, че Бойков е правел информации в базата данни по ЕГН за премиера Бойко Борисов, за основния прокурор Сотир Цацаров, за евродепутата Емил Радев и за народния представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Тогава хакването внезапно стана киберрекет и кибертероризъм, опасност за националната сигурност, ГДБОП още веднъж бе пратена в офисите на компанията, в която Бойков работи, а комерсиалният й шеф, който го защитаваше по медиите, бе задържан за 24 часа.

Да оставим настрани всички подозрения, че специалистите на прокуратурата са съумели да декриптират компютър на работещ във компания за IT сигурност, която ги е обучавала по какъв начин да вършат това. Както и подозренията до каква степен позволена като доказателство в съда е информация, в случай че тя е била извлечена в отсъствието на притежателя на компютъра, неговия юрист и поемни лица. Дори и фактът, че ЕГН-тата на тези персони години напълно публично участваха в декларациите им по обществения указател и не са никаква загадка.

И да се съсредоточим върху един аспект, който ръководещите на всички етажи не престават да подценяват - открадната и изтекла в интернет информация е данъчна загадка. Един куп закони са написани, с цел да я пазят, като това обвързване е категорично предоставено на изпълнителната власт в лицето на Национална агенция за приходите

 

под боязън от административна и наказателна отговорност.

 

Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК)  всеки български жител и всяка българска или непозната компания имат право на " запазване в загадка сведенията, обстоятелствата и събитията, представляващи данъчна и осигурителна информация ". Пак там е записано, че " органите и чиновниците на Националната организация за приходите, специалистите и експертите и всички други лица, на които е предоставена или им е станала известна данъчна и осигурителна информация, са длъжни да я пазят в загадка и да не я употребяват за други цели с изключение на за директното осъществяване на служебните си отговорности ". Нещо повече - законодателят е направил тежка процедура, която минава през съда, за откриване на данъчна загадка, даже когато тя е нужна за разработки на службите и даже за наказателни производства.

В понятието данъчна загадка влизат банковите сметки, размерът на приходите, налозите и осигуровките, данните от комерсиална активност, цената и типът на обособените активи и пасиви или имущества, представляващи комерсиална загадка. Както и всички други данни, получени от орган по приходите или чиновник на НАП при реализиране на пълномощията му, като информации, разбори, даване на някаква информация на други държавни органи и така нататък

 

А какво изтече в общественото пространство

 

по самопризнание на Национална агенция за приходите? Имена, ЕГН и адреси на български жители, телефони, имейли, данни от годишни данъчни заявления на физически лица, от справките за изплатени приходи и осигуровки. Там са и данните за здравноосигурителен статус, за издадените актове за административни нарушавания, за пожелан и възобновен Данък добавена стойност, заплатен в чужбина, информация от интернационалния продан на данъчна информация за български локални лица, служебни данни, получени от други институции в Национална агенция за приходите, като Агенция Митници, Агенция по заетостта, Агенция за обществено подкрепяне, НЗОК и така нататък

 

И тук стигаме до отговорността. 

 

Данъчната информация и нейното запазване в загадка е основополагащ принцип освен на данъчното произвеждане, само че и на държавността въобще. Повечето хора са дисциплинирани и дават всичките си данни на данъчните, като разчитат те да бъдат опазени. При нарушавания за органите по приходите, обществените реализатори и лицата, които са престъпили това обвързване, е планувана административно-наказателна отговорност - санкция от 1000 до 5000, а в изключително тежки случаи от 5000 до 10 000 лева Така че несъмнено отговорността за запазване на данъчната загадка в тази ситуация е само на Национална агенция за приходите. 

Факт е обаче, че същата тази власт се е постарала да направи законите по този начин, че да има поле за субективно пояснение. И в случай че примерно е ясно казано, че по Наказателния кодекс се санкционира лице, което допусне да се създаде некачествена продукция, то няма същото ясно обръщение, в случай че някой допусне приключването на данъчната загадка за 5 млн. българи.

 

Просто е комфортно да има затвор за фалшив дрешник, 

 

машина или кашкавал, само че не и за такова тежко престъпление като разкриването на данъчната загадка. Да се чудим ли тогава за какво финансовият министър въобще не се счита за виновен за невиждания теч в поверено му ведомство и счита, че няма никакъв проблем, че шефът на Национална агенция за приходите продължава индиферентно да се любува на отпуската си. Че даже министър председателят Бойко Борисов изцяло неглижира случилото се и разгласи, че няма да има осъдени от приходната администрация, тъй като тя си работела доста добре.

Какво тук значи някаква си данъчна загадка? Какво тук значат някакви 5,1 млн. българи? Важното е да сме здрави, както изцяло сериозно коментира финансовият министър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР