Ако някога ви се е налагало да събирате и работите

...
Ако някога ви се е налагало да събирате и работите
Коментари Харесай

Справките за износа и вноса на България вече ще са само на гише

Ако в миналото ви се е налагало да събирате и работите с данни на националната статистика несъмнено сте попадали и на системата, която даваше цялостен и елементарен достъп до информацията за вноса и износа на артикули от и към България за години обратно. Справките, които се правеха през ИС " Външна търговия ", бяха скъпи за анализаторите, защото даваха опция за извънредно детайлни сечения по страни, артикули и интервали в стойност и в размер. Ако ви интересува износа на колела или пък вноса на дървени мебели, това можеше да стане единствено с няколко клика.Пишем в минало време, защото повече от година и половина на уеб страницата на статистиката се изписваше известие, че достъпът до системата е стеснен заради актуализация на софтуера, а в този момент към този момент системата публично и дефинитивно не работи. А това на процедура значи, че оттук насетне всеки, който желае да направи съответна и изчерпателна информация за износа или вноса на артикули, ще би трябвало да изиска такава, като написа имейл на Национален статистически институт.

Ако в миналото ви се е налагало да събирате и работите с данни на националната статистика несъмнено сте попадали и на системата, която даваше цялостен и елементарен достъп до информацията за вноса и износа на артикули от и към България за години обратно. Справките, които се правеха през ИС " Външна търговия ", бяха скъпи за анализаторите, защото даваха опция за извънредно детайлни сечения по страни, артикули и интервали в стойност и в размер. Ако ви интересува износа на колела или пък вноса на дървени мебели, това можеше да стане единствено с няколко клика.

Пишем в минало време, защото повече от година и половина на уеб страницата на статистиката се изписваше известие, че достъпът до системата е стеснен заради актуализация на софтуера, а в този момент към този момент системата публично и дефинитивно не работи. А това на процедура значи, че оттук насетне всеки, който желае да направи съответна и изчерпателна информация за износа или вноса на артикули, ще би трябвало да изиска такава, като написа имейл на Национален статистически институт.
Къде е казусът
" За страдание Информационна система " Външна търговия " не работи и няма опция да бъде обновена. Това беше най-старата потребителска осведомителна система на Национален статистически институт, основана още преди 2000 година. Тя работеше на морално остаряла платформа и беше спряна заради незадоволителната осведомителна сигурност, защото беше спряна и поддръжка на осведомителния артикул, а също по този начин и доста скъпите лицензи за платформата ", изясняват от Национален статистически институт.

От пресцентъра допълват, че все още статистическият институт дава настоящите данни посредством осведомителна система " Инфостат ", в която е основан раздел " Износ и импорт на България по Комбинираната номенклатура ", като там се разгласяват всеки месец данни по всички кодове от КН и по страни от януари 2019 година Точно преди ден Национален статистически институт към тях добави данните обратно до 2014 година Проблемът обаче е, че информацията там е сложна за обработка. Ако да вземем за пример някой желае да види какво е изнасяла България към Украйна през предходната година и да съпостави с някоя друга година, ще би трябвало да смъква информацията месец по месец, а по-късно да обработи данните в допълнение, защото ред по ред данните може да не съответстват. Причината е, че системата демонстрира единствено редовете, в които има нещо записано.
Реклама
" Предоставяме и гратис информации по е-поща по заложени от клиентите параметри ", твърдят от пресцентъра на институцията. Това обаче прави работата с данните по-бавна и на процедура лимитира достъпа до информация, която беше потребна. Като опция сега може
Свързани публикации Вярно или не: Русия ли е петата най-голяма стопанска система в света 15 август 2023, 16:20 Износът е с 3% по-малко от предходната година. Спадът е поради ток, горива и олио 10 август 2023, 14:51 Еврозоната се върна към напредък през второто тримесечие, а инфлацията понижава 1 август 2023, 09:55
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР