Ако някога сте били в Италия или пък познавате хора,

...
Ако някога сте били в Италия или пък познавате хора,
Коментари Харесай

Ето защо не трябва да си поръчвате капучино в Италия след 11 ч.

Ако в миналото сте били в Италия или пък познавате хора, които живеят там, възможностите да сте чували, че в никакъв случай не би трябвало да си поръчвате капучино след 11 часа сутринта, са огромни. В взаимозависимост от разказвача на историята са и следствията – може би ще ви се смеят, ще бъдете остро подложени на критика, или пък въобще няма да си получите поръчката.

Както при множеството културни клюки, и в тази история има известна доза истина, която нормално обаче е мощно пресилена.

Думата „ капучино “ по отношение на кафето е много скорошна асоциация – някъде в края на 40-те години на предишния век, съгласно националната мъдрост. Коренът на думата обаче е доста по-стар.

На италиански думата „ cappuccio “ значи „ качулка “, а всяка дума с „ -ino “ най-после значи, че е дребна или някак си сладка. Следователно „ капучино “ може да се одобри, че значи „ дребна качулка “ – в този случай става дума за качулката, която е била носена от ордена на францисканските монаси от началото на 1500 година

Те са се наричали монаси капуцини или – на италиански – Cappuccini.

Няма безапелационни данни по кое време за първи път са били комбинирани разпенено мляко и кафе, само че напитката, която през днешния ден познаваме като капучино, е патентована за първи път през 1901 година Думата „ капучино “ обаче навлиза в всеобща приложимост едвам в края на 40-те години на ХХ век. И още веднъж името е обещано на напитката, тъй като цветът ѝ напомнял на някого за тези одежди, които носят монасите капуцини.

Монасите може и да не са измислили капучиното, само че с помощта на тях тази обичана напитка има своето име.

Но за какво не би трябвало да си поръчвате капучино след 11 часа сутринта?

Основното, което би трябвало да разберете, е, че това няма нищо общо с капучиното и всичко е обвързвано с млякото.

Италианците са захласнати от храносмилането. Това не е тематика табу и в реалност е обект на доста, доста реклами по италианската телевизия.

Италианците имат вяра, че потреблението на мляко след хранене ще утежни изцяло храносмилането. И защото това не е нещо, което желаят, те заобикалят млякото по време на хранене. Закуската не се брои, тъй като италианската закуска нормално се състои от кафе и сладкиш и това е всичко. Ако кафето, което избирате, е капучино, то в този случай млякото е част от храненето.

Но да си поръчате капучино или друга млечна напитка след обяд или след вечеря? Италианецът в никакъв случай не би го направил.

Но в случай че не сте италианец, или в случай че сте италианец и не подкрепяте теорията, че млякото унищожава храносмилането, поръчайте си каквато желаете млечна кафе напитка когато и да е на деня. В множеството по-големи или по-туристически градове евентуално са привикнали с това необичайно (за тях) искане и просто ще го създадат, без да задават въпроси.

На някои места обаче самоуверените сервитьори може да ви погледнат необичайно или да се опитат да ви обяснят за какво това е неприятна концепция. Но най-вероятно в последна сметка ще получите каквато и да е кафе напитка, за която плащате.

А в този момент най-малко, в случай че сервитьорът изрично откаже, ще разберете, че той или тя в действителност мисли единствено за вас и вашето храносмилане.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!59 предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 24.09.2022, 12:56
23.09.2022, 17:13
23.09.2022, 16:04
23.09.2022, 15:25
Последни публикации-24.09.2022, 17:00-24.09.2022, 16:11-24.09.2022, 14:28Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР