Ако някога се озовете в среща с основателя на Amazon

...
Ако някога се озовете в среща с основателя на Amazon
Коментари Харесай

Една от тайните за успеха на Джеф Безос

Ако в миналото се озовете в среща с създателя на Amazon Джеф Безос, не очаквайте той да приказва първи, предизвестява.

Преди Безос да се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф на Amazon през 2021 година,имал практиката да разрешава на чиновниците да приказват първи.

Неговата настояща другарка Лорън Санчес, създател на компанията за въздушно видеозаснемане Black Ops Aviation, споделя, че това е един от най-важните бизнес уроци, които е научила от него.

“Да живееш с Джеф е като да присъстваш на майсторски клас всеки ден. Той ме научи на доста неща за мениджмънта, ” споделя пред Wall Street Journal Санчес, някогашна телевизионна водеща.

Има причина за това Безос да счита, че мениджърите постоянно би трябвало да приказват последни по време на бизнес срещи.

Според Санчес, Безос споделя, че шефът приказва финален. По време на срещите всички останали приказват преди този момент, с цел да не бъдат повлияни от неговото или нейното мнение.

В своя тирада през 2018 година Безос съобщи, че смяната на метода на неговата компания към срещите “вероятно е най-умното нещо, което в миналото са правили ” в Amazon.

Първо, Безос поставя завършек на PowerPoint презентациите. Вместо това той стартира всяка среща с почти 30 минути тишина, с цел да може участниците да се срещнат с предоставена подробна информация за плануваните тематики за разискване.

След това чиновниците оферират преди Безос своите мисли и хрумвания по предоставената информация, с цел да се избегне реплика на неговата позиция за печелене на благосклонностите му.

Периодът на тишина за запознаване с тематиките на полемика основава “контекста за това, което ще се трансформира в една добра полемика, ” споделя Безос.

Това също по този начин е метод да се подсигурява, че участниците, в действителност, ще се срещнат с информацията, добавя той. Изпращането ѝ по имейл просто не е задоволително: “Ръководителите блъфират по време на срещата като че ли са чели информацията, тъй като ние сме заети и в действителност би трябвало човек да откри време, с цел да прочете информацията, ” споделя той.

Тази информация също по този начин оказва помощ за това срещата да не се отклонява от тематиката, добавя Санчес, особеноако е допустимо най-кратка, без да се губят основни детайлности.

Друго нещо, на което Безос научава Санчес, е, че индивидът, който управлява срещата, би трябвало да изготви документ за това какво ще се разисква и за какво, който обаче не може да бъде по-дълъг от 6 страници.

Безос също по този начин предлага срещите да се допустимо най-кратки, откакто интервалът на четене изтече. Неговата рекомендация е те да не престават под час, в случай че е допустимо.

Множество изследвания откриват, че прекарването на прекомерно доста време в срещи, без значение дали става въпрос за дълги маратонски срещи или за редуващи се по-кратки срещи, може да усили равнището на напрежението и да отклони вниманието ви от работата.

Методът на Безос във връзка с срещите е желан и от други ръководители на софтуерни компании. Бившият основен изпълнителен шеф на Twitter Джак Дорси обича да стартира срещите си 10-минутен интервал, в който участниците се срещат с бележки от документ в Гугъл Docs.

“Тази процедура разрешава всички да сме на една страница, да работим от доста места и да стигаме до истината/критичното мислене по-бързо, споделя Дорси.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР