Ако някога плановете за колонизиране на Марс започнат да се

...
Ако някога плановете за колонизиране на Марс започнат да се
Коментари Харесай

Как ще се изхранват един милион души на Марс?

Ако в миналото проектите за колонизиране на Марс стартират да се сбъдват, както ги разказват хора като Джеф Безос и Илон Мъск, един от първите и най-належащи проблеми на колонизаторите ще е този с изхранването на галактическата колония.

Учени от университета във Флорида, Съединени американски щати, са се заели да пресмятат вероятните решения на този проблем още от в този момент, макар че надали изчисленията им ще влязат в практическо приложение в околните 10-20 години.

Сметките им обгръщат интервала на първите 100 години след изпращането на първите хора към Марс, в които се допуска, че популацията на хората-марсианци ще доближи един милион души.

В изчисленията си учените са взели поради фактори като количество калории, нужни на всеки мъж, жена и дете дневно, питателните желания на хората, смъртността измежду колонизаторите, опциите за развъждане на продукция на Марс и общо взето всичко останало, за което бихме могли да се сетим.

Според учените не би било рационално да се изпращат животни или скотски артикули до Марс, защото това съществено би оскъпило и утежнило логистиката.

Това надалеч не значи, че първите индивиди на Марс ще бъдат лишени от месо.

Месни артикули ще бъдат създавани в лабораторна среда в самата колония, употребявайки кафези и ДНК, доставени от Земята.

Други съществени източници на протеин ще бъдат насекомите и изкуствено основаните на Марс птичи яйца.

Основен фокус ще бъде подложен върху развиването на марсианско земеделие, което обаче ще изисква невероятни вложения в превоз на части и инфраструктура.

Учените пресмятат, че ще са нужни специфични тунели за развъждане на невзискателни култури от рода на пшеницата и царевицата, чиято дължина ще би трябвало да е най-малко 14 500 километра, с цел да се създава задоволително за всички.

Оризът, зърнените култури и пастата също ще са съществена част от менюто.

През тези първи 100 години на колонизация ще би трябвало да бъдат осъществени към 194 000 пътувания сред Земята и Марс, с цел да се обезпечи задоволително храна на всички.

Ако марсианското земеделие се окаже успешно още от началото, доставките от Земята ще спаднат на 50 000.

Имайки поради, че едно пътешестване до Марс продължава към седем месеца, цялата скица стартира да наподобява още посериозна и впечатляваща.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР