Ако нещо сме научили през последните години, то това е,

...
Ако нещо сме научили през последните години, то това е,
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Прогнози за природния газ и Русия са условни



„ Ако нещо сме научили през последните години, то това е, че всевъзможни прогнози станаха извънредно рисковани, обстановката доста бързо се трансформира. Затова прогнозите за природния газ и Русия са условни “.

Това сподели пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт. И разясни, че заплащания в рубли е малко евентуално да се случат, откакто заплащанията на Русия по външния дълг или на съветски компании към външни снабдители не са превалутирани в рубли.

„ В изискванията на съществени финансови контроли, каквито има във финансовата система на Русия, няма пазарен курс на рублата. Неслучайно Българска народна банка спря да разгласява формалния курс на рублата против лв., тъй като не е пазарен “.

В предаването „ 12+3 “ Стайков добави:
„ Основният проблем, в случай че Русия спре доставките на природен газ, ще падне върху химическата индустрия и някои фабрики, най-големи потребители на газ. За електроенергийната система не чакам сериозен проблем . Обикновен казусът е обвързван с топлофикационните сдружения, защото те са огромният потребител на природен газ. Има много провокации пред страната ни “.

И уточни другите възможности – американски газ, увеличение на количествата от Азербайджан, Северна Африка, личен рандеман.

„ Има разновидности. Европейска комисия излезе с общо предложение. Голяма част от компенсирането на понижените доставки от Русия би трябвало да пристигна по линия на полутечен газ . Колко е допустимо това нещо е въпрос на договаряния. Затова е мъчно да се вършат прогнози “.

Интервюто с Калоян Стайков можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР