Ако не задуха суховей и не завалят дъждове по време

...
Ако не задуха суховей и не завалят дъждове по време
Коментари Харесай

Проф. Киряков: Жънем 500 кг зърно от декар при добро време в Добричка област

Ако не задуха суховей и не завалят дъждове по време на жътвата, реколтата от пшеница в Добричка област ще надвиши 500 кг от декар , предвижда ученият от Добруджанския аграрни институт професор доктор Иван Киряков след последното проучване на посевите.

През тази стопанска година комбайните би трябвало да ожънат над 1 201 000 декара в Добричкия район , който обичайно отглежда най-вече площи с хлебната просвета в страната.

В множеството масиви зърното към този момент се налива и, в случай че метеорологичните условия се запазят удобни, жътвата ще стартира към 10 юли , разяснява завеждащият " Селекция на зърнено-житните и бобовите култури " в Добруджанския аграрни институт.

По думите му 75 % от полетата с пшеница са в доста положително положение , няма нахлуване от заболявания и неприятели в относително хладното време. Ученият добави,че в случай че междинната температура през юни се резервира към 25 градуса и има валежи, добивът от пшеницата ще доближи междинното ниво от предходната стопанска година .

Професор Киряков уточни, че и масивите с ечемик са в доста положително положение с прогноза за добра годишна продукция. Площите с културата в Добричка област доближават 59 640 декара.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР