Ако не обичате типографията, най-вероятно ще ви е трудно да

...
Ако не обичате типографията, най-вероятно ще ви е трудно да
Коментари Харесай

Повечето хора не знаят как изглежда малкото “G”. Не, не се шегуваме

Ако не обичате типографията, най-вероятно ще ви е мъчно да различите коя от четирите букви нагоре е вярно изписаното малко “G ”.

И по този начин да е, не се тормозете. Оказва се, че доста хора в действителност не се оправят, макар че са виждали буквата милиони пъти. Прозрение, което може да промени методите, по които гледаме на способността ни да четем и пишем.

Според общоприетите визии в логиката на психиката нашето умеене да четем е директно обвързвано със способността ни да разпознаваме буквите. Съответно човек би предположил, че притежаваме извънредно положителни знания за всяка една писмен знак – до последната завъртулка.

Е, когато става дума за дребното G обаче, това изказване тотално се разпада.

Фактът, че съществуват повече от един метода за отпечатването на тази писмен знак, не оказва помощ. И не, не става дума за самостоятелните стилове на изписване.

В актуалната типография откриваме два стандартизирани метода за изписването на “g ”. Ето илюстрация:

При опитите 1 от общо 38 души изписва буквата вярно, казва екипът на изследването. По-долу може да видите единственото вярно изписване и няколко неуспешни опита:

В различен опит участниците са подканени да прочетат параграф и да извърнат особено внимание на изписването на буквата. Впоследствие текстът е пернат настрани, а те още веднъж са били подканени да изпишат буквата. Отново единствено един човек съумява да я напише вярно.

Според психолозите ние не научаваме буквите до най-дребния подробност – просто знаем дотолкоз за тях, доколкото ни е належащо да ги разпознаваме.

Освен това откритието им демонстрира, че има към момента доста неща, които не знаем за методите, по които хората възприемат света. Дори когато става дума за нещо толкоз нормално, колкото буквите.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР