Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха

...
Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха
Коментари Харесай

Земеделският министър: Ако не бяхме отменили забраната, щяха да ни наложат глоби от ЕК

" Ако не бяхме отменили възбраната за импорт от Украйна, щяха да ни бъдат наложени санкции от Европейската комисия (ЕК) ". Това сподели пред министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той означи, че няма по какъв начин да влияем на Европейска комисия, която към този момент е взела решение за украинското зърно. „ Полша избра да не се съобрази с Европейска комисия и да си заплати санкциите, България си избра да се контракти с Украйна “, разяснява той.

" Премиерът беседва с украинския министър председател, аз разговарях с непрекъснатото посланичество в Брюксел, чакахме до късно решението на Европейската комисия. Министър-председателят незабавно влезе в диалози – сподели възбраната пада, само че ние би трябвало да защитим и нашите производители ", изясни министър Вътев. Той напомни, че е отправил покана за среща към представителите на инициативния комитет за осъществяване земеделския митинг.

" Ще им предложим решение на всички пет претенции и на още доста, които те не са поискали ", уточни Кирил Вътев. " Познавам проблемите, тези пет точки са бързи претенции за вноса от Украйна и за заплащания за подкрепяне ", разяснява той.

" Забрана за импорт няма да има, има договореност с Украйна за възпиране от импорт, до момента в който не си регламентираме лицензионните режими, което значи да определим артикули и количества, от които ще има избран импорт. Засилен ще бъде контролът от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и Агенция „ Митници “, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в непрекъсната съгласуваност ", съобщи министърът на земеделието.

Протест на земеделските производители се организира в цялата странаднес, 18 септември. Блокада имаше на повече от 40 значими пътни точки и гранични пунктове. Инициативният комитет за осъществяване на безсрочните ефикасни протестни дейности за избавяне на българското земеделие упорства вниманието да не се концентрира напълно към зърнопроизводителите, защото в протестните дейности се включва целият отрасъл, в това число животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци. Утре се чака митингите да бъдат ориентирани към София.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР