Ако можеше да го направи отново, вероятно щеше да избере

...
Ако можеше да го направи отново, вероятно щеше да избере
Коментари Харесай

Байдън се бори за политическа изгода година след плана за климата

Ако можеше да го направи още веднъж, евентуално щеше да избере друго име: Година по-късно Джо Байдън се бори да убеди американците в изгодите от Закона за понижаване на инфлацията (IRA).


Изключително амбициозният план има за цел да форсира прехода на Америка към чиста сила, да възвърне нейната индустриална мощност и да усили обществената правдивост.

На 16 август 2022 година, когато президентът на Съединени американски щати подписва проекта на стойност 750 милиарда $, страната беше в разгара на трагичен скок на цените, който сриваше известността на водача на демократите.

Така че " Законът за понижаване на инфлацията " изглеждаше разумно име, макар че проектът имаше за цел значително - посредством към 350 милиарда $ дотации и данъчни облекчения - да форсира прехода към зелена сила.

" Иска ми се да не го бях наричал по този начин, тъй като той има по-малко общо с инфлацията, в сравнение с с обезпечаването на други възможности, които генерират стопански напредък ", сподели Байдън на неотдавнашна среща с донори в западния щат Юта.

Предишния ден 80-годишният демократ, който се стреми към втори мандат на поста през идната година, откри план за устойчива сила, който съгласно него символизира най-хубавото от IRA, съобщи Агенция Франс Прес.

Този план в близкото Ню Мексико включва построяването на вятърни турбини за произвеждане на електрическа енергия на мястото, където в миналото е имало фабрика за произвеждане на пластмасови съдове - в щат, който страда от тежките последствия от изменението на климата под формата на горски пожари и рискови температури.

Белият дом твърди, че от влизането си в действие IRA е подтикнала частни вложения в бранша на чистата сила в размер на 110 милиарда $, което е провокирало безпокойствие измежду европейците и други съдружници с оповестената упоритост за индустриална самостоятелност.

" Това е най-значимото законодателство в региона на климата и чистата сила в историята на Съединени американски щати ", съобщи Лори Бърд от Института за международни запаси, екологична група.

Предвидените в него тласъци " са предопределени да работят в продължение на едно десетилетие ", а резултатът им " би трябвало да продължи и по-късно ", сподели тя.

Проучване, извършено от девет екипа американски откриватели, откри, че до 2035 година IRA би трябвало да понижи излъчванията в Съединени американски щати с 43 и 48% спрямо равнищата от 2005 година

Това не дава отговор на формалната цел за понижаване на излъчванията на половина до 2030 година

Постигането на тази цел, съгласно доста деятели, ще изисква освен примамливи финансови " моркови ", само че и опасност от регулаторни " тояги " - които обаче могат да срещнат сериозна спънка, в случай че стигнат до консервативния Върховен съд.

Засега неотложната грижа на Байдън е да откри способи да се възползва преди президентските избори през ноември 2024 година от това, което той назовава " Байденомика ".

Този термин има за цел да обхване както сегашната жизнеспособност на американската стопанска система, по този начин и обещаващото бъдеще, построено частично върху IRA, само че и върху огромни капиталови стратегии в технологиите и инфраструктурата.

" Хората към момента не знаят, че измененията, които настъпват, са разследване от това, което направихме ", сподели Байдън пред донори от Юта в четвъртък. " И ще отнеме малко време, с цел да се разбере това. "

Републиканската партия отвърна на акцията на Байдън, като неотдавна излезе с изказване, в което осмива неговия " обезверен опит да продаде по този начин наречения Закон за понижаване на инфлацията ", който разгласи за " машинация ".

Байдън обаче сякаш изпитва наслаждение да акцентира, че републиканските законодатели наподобява нямат никакъв проблем да одобряват финансирането по IRA, когато то се заплаща за планове в личните им региони.

В сряда той даже уточни една изключително гневна поддръжничка на Доналд Тръмп - конгресменката Лорън Бойбърт.

Байдън означи с явен жлъч, че Законът за понижаване на инфлацията е оказал помощ за заплащането на голям цех за вятърни турбини в региона на Колорадо на тази " доста тиха републиканка ", която, сходно на други от своята партия, се е противопоставила на IRA.

" Тя се възмущаваше от приемането му ", сподели Байдън и добави с усмивка: " Няма ужасно, в този момент го приветства. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР