Ако майсторите нещо вкъщи и работата не спори, най-добре е

...
Ако майсторите нещо вкъщи и работата не спори, най-добре е
Коментари Харесай

Четири малки партии могат да решат ребуса след изборите

Ако майсторите нещо у дома и работата не спори, най-добре е да поспрете и да опитате още веднъж по-късно. Ако вършиме нещата по един и същи метод, само че нищо не се получава, положителната концепция е да промените метода...
Ако прочетете още един път тези елементарни препоръки, ще разберете за какво България няма сили да излъчи постоянно и работещо държавно управление - тъй като в Народното събрание се пробват да създадат нещата постоянно по един и същи метод и постоянно стигат до паритет на взаимно блокиращи се лагери. Тези, на които се пада ред да сформират държавно управление, постоянно вършат нещата по един и същи метод - оферират някакви хора за министри и споделят: " Ако ни подкрепяте - гласувайте ".
Всичко това е предизвестено - при разпаднало се общество няма по какъв начин да се чака политиците - представителите на народа, да могат да се сплотяват елементарно даже в името на съществени дела.
Макар огромната картина да е статична като натюрморт, факт е, че през последните две години се вършат опити нещо да се промени. Появи се Има Такъв Народ, което завоюва изборите за 46-ото Народно събрание. Появи се Политическа партия, която завоюва изборите за 47-ото Народно събрание. В 48-ото Народно събрание се появи " Български напредък ", която не завоюва кой знае какво, само че пък се нарежда като партия, подготвена на всевъзможни обединения. 
Всичко това сподели, че на политиците е ясно едно - с цел да се наруши паритетът сред ГЕРБ и десните, е нужна поддръжката на дребните партии. И в случай че такива няма на хоризонта, е добре да се произведат и да се вкарат в Народно събрание.

Големите имат потребност от дребните
Предстоящите избори за 49-ото Народно събрание евентуално ще се опитат да развържат Гордиевия политически възел по същата скица - огромните /ГЕРБ-ДПС против ПП-ДБ/ са в паритет, нужна е поддръжката на дребните. Наличната и към момента сигурна дребна партия вследващия парламент е единствено една и тя се споделя Българска социалистическа партия.
През април борбата за вкарване на дребни партии в Народно събрание, които след това да допринесат за основаване на парламентарно болшинство, ще бъде необикновено мощна.
" Български напредък " не е сигурен участник в идващия парламент - прогнозите към този момент му дават сред 3.7 и 4.5%. Засега няма подозрение, че в случай че влезе в Народното събрание, БВ ще се държи още веднъж консенсусно, т.е. ще търси положителни предложения за присъединяване в идната власт
" ИТН " ще се опита да се върне в играта - и има действителни шансове да го направи /движи се в прогнозите сред 3.1 и 3.9%/. Разбира се, поради наличните характеропатии, това може с нищо да не подкрепи стабилизирането на политическата реалност.
На пистата е Левицата - новата лява коалиция, формирана от старите леви водачи. Тя не трябва да се подценява - най-много в миг като сегашния, в който Българска социалистическа партия се оттича и разочарованите й симпатизанти може да потърсят кей в друга групировка. Естествено, тук също мъчно ще се откри поддръжка - това не е Нинова, която влиза в десни държавни управления, това е ортодоксалната левица. Но тя също има потребност от власт, несъмнено.
Край тъча стартира да тича и реинкарнацията на Национална движение „Симеон Втори". Това е това Национална движение „Симеон Втори", само че без царя. Което на процедура поражда доста незнайни... Определено новото Национална движение „Симеон Втори" не може да разчита на доста - без Сакскобургготски, това е просто дребна партия, която към този момент лавира в изследванията към 1%. Включването на ексмонарха и подобаваща акция обаче биха могли да изстрелят 10 депутати до Народно събрание.
Картината към момента е неразбираема - има евентуални участници в идващия парламент, които биха могли да допринесат за решение на българската държавна мистерия, само че те към момента не са се потвърдили като почтени да преминат през 4%-овата парламентарна преграда. Освен това напълно не е несъмнено, че тези дребни партии, които съумеят да влязат в Народното събрание, ще бъдат отворени за съществени договаряния за сформиране на държавно управление. 
Борисов разчита на каквато и да е победа за ГЕРБ - по този начин статуквото най-малко ще се резервира. Кирил Петков още веднъж мечтае за 121 депутати. Вероятно и двамата ще сгрешат, ГЕРБ няма да са първи, а десните нямат да имат болшинство. Затова вместо да фантазират, главните партии бързо би трябвало да градят мостове към по-малките евентуални участници в идващия парламент.

Петьо Цеков, " Сега "
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР