Ако лимитите на застрахователните обезщетения станат факт, близки на загиналите

...
Ако лимитите на застрахователните обезщетения станат факт, близки на загиналите
Коментари Харесай

Прогноза Малко хора ще се възползват от отстъпката при системата Бонус малус

Ако лимитите на застрахователните компенсации станат факт, близки на починалите край Своге ще получат 5 пъти по-малко компенсации, съгласно юрист

При системата " бонус-малус " даже и безупречен водач ще заплаща по-скъпа " Гражданска отговорност ". Проблемът е, че по едно и също време беше препоръчана нова разпоредба за наложителната застраховка и Кодекса за обезпечаване за предели при компенсациите за умрял при злополука. Това уточни в изявление пред в. Монитор експертът по споразумяване на застрахователни вреди в България и чужбина юрист Деян Николов.
Според него системата " бонус-малус " е обективен модел за контролиране на застраховката " Гражданска отговорност ", само че се нуждае от поправяне. Например, даже и за минимум нарушение, като нарушение ограничаването за скорост с 10 км в час, това към този момент ще коства на лидера наказателна точка и той ще заплаща по-скъпа застраховка. Хората, които ще се възползват от отстъпката, ще бъдат доста малко, а тези, които ще заплащат скъпа застраховка, ще бъдат доста повече. Не на последно място, в самата методика са планувани много хипотези, при които даже и безупречен водач ще заплаща по-скъпа гражданска, да вземем за пример, в случай че си купи автомобил от неизряден водач или в случай че даде автомобила си на някой непосредствен и той извърши нарушаване. Тогава по-скъпа " Гражданска отговорност " ще заплаща и този, който е карал автомобила, и притежателят на автомобила, и настрана на самия автомобил се начислява по-скъпа застраховка, тъй като в случай че бъде продаден след време, и новият притежател ще заплаща по-скъпа лавица. Тоест едно нарушаване води до това, че след това може трима индивида да заплащат по-скъпа " Гражданска отговорност ", показва специалистът.
Най-абсурдното е, че в законопоректа е планувана опция, че измененията и лимитите за компенсациите ще се отнасят и за към този момент настъпилите ПТП-та, което значи, че хората, които са близки на починалите край Своге, ще получат 5 пъти по-малки компенсации, сигнализира адв. Николов.
Според него, с тълкувателното решение на Върховен касационен съд за наследниците, които имат право да получат обезщетение, единствено по изключение ще се присъждат компенсации на братя, сестри, баби и дядовци. Това ще се случи единствено в случай че тези хора, да вземем за пример братът, сестрата, бабата или дядото е бил единственото семейство на починалия. Никой не може да каже идващите години какъв брой такива искове ще се предявят, какъв брой от тях ще се уважат, а те ще бъдат сигурно една доста дребна част от тях, предвижда специалистът.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР