Ако конфликтът в Близкия изток продължи дълго време, това би

...
Ако конфликтът в Близкия изток продължи дълго време, това би
Коментари Харесай

Цветослав Цачев: В България усещаме ефекта от повишаване на лихвите в еврозоната

Ако спорът в Близкия изток продължи дълго време, това би означавало дълготрайни отрицателни резултати върху стопанската система. Това сподели капиталовият съветник от " ЕЛАНА Трейдинг “ Цветослав Цачев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Той изясни, че скокът на петрола и повишаването на златото са краткосрочни, само че резултатите от това ще се усещат по-дълго време. Очаква се щатската валута да нарастне, а цената на еврото да падне. Вероятно ще има и спад на акциите и понижение на доходността на облигациите, предвижда Цачев. 

Той уточни, че заплахата от наземна атака е изцяло действителна и резултатът върху стопанската система ще бъде отрицателен от позиция на упованията, че това ще докара до напредък на цените.  

" Допреди няколко седмици капиталовият свят беше почнал да оставя геополитическите проблеми на назад във времето. Сега заплахата да се въвлекат нови страни и това да докара до спомагателни проблеми с доставките на първични материали, най-много на нефт, се трансформира в проблем №1. В същото време обаче бизнесът не бърза да прави оценка този факт, тъй като в случай че той не се случи, това ще докара до доста огромни загуби за фирмите. А в случай че се осъществя в границите на броени дни, нищо не може да се направи, тъй като да се подсигурят задоволително ресурси от нефт и горива по цялата верига до бензиностанциите на процедура не е допустимо да се случи толкоз бързо “, изясни специалистът. 

Цветослав Цачев означи, че сходни спорове всекидневно водят до повишаването на $, защото той се възприема като сигурна валута. " Капиталовите потоци отиват към американски облигации и сигурни активи, с цел да се резервира цената им, защото не се знае резултатът от развиването на събитията. Миналата седмица финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че Съединени американски щати могат да си разрешат да финансират две войни. Пазарът на облигации сега не е податлив да поддържа сходно държание на разноски, изключително за война в дълготраен проект. Това го сподели и предходната седмица. Ако вложителите стартират да поясняват утежняването на спора като харчене на повече пари, потребност от повече финансиране и облигациите стартират да губят краткосрочно, това може да подкопае доверието и в $ и за първи път от десетилетия да забележим поевтиняване на $ при военни дейности и световна неустановеност “, разяснява Цачев.  

Според него войната в Близкия изток няма да повтори сюжета от 70-те години на предишния век с петролната рецесия и ескалацията на инфлацията. " Мисля, че обстановката е друга. На първо място, тъй като Съединени американски щати създава действително доста повече нефт и покрива своята консумация. Затова не считам, че арабските страни и изключително Саудитска Арабия ще употребяват този инструмент – прекъсването на износа, и че това ще докара до огромно повишаване на цената. Тогава цената е скочила четири пъти и това е било задоволително, с цел да спре стопанската система “, напомни Цачев.  

По думите му сега вложителите правят оценка рисковете от високите лихвените проценти, които ще се задържат такива за дълъг интервал от време. Той съобщи, че не чака понижаване на лихвите в Съединени американски щати и в Европа, без значение от посланията на централните банкери, че те би трябвало да са под 5%. 

В България усещаме резултата от повишение на лихвите в еврозоната. " Това ще се усеща последователно и относително едва. И това е огромният плюс. Имаме над 10 милиарда лв. в депозити, които са над равнището от 200 000 лв., тъй че има задоволително доста пари, които биха могли да излязат от банковата система в търсене на повече рентабилност, и това да кара банките да подвигат лихвите по депозитите и в същото време това да се придвижва и върху заемите. Но наклонността към този момент е толкоз слаба, че не е притеснителна за стопанската система. Въпреки това, към този момент стартира да се отразява на бизнеса, както и на търсенето на ипотеки “, изясни Цветослав Цачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР