Ако искате да постигнете целите за устойчиво развитие, ще трябва

...
Ако искате да постигнете целите за устойчиво развитие, ще трябва
Коментари Харесай

ЕБВР планира да разшири дейността си в Африка, за да намали мигрантския поток

" Ако желаете да постигнете задачите за стабилно развиване, ще би трябвало да извършите нещо за Африка и в частния бранш "
Сума Чакрабарти, президент на ЕБВРЕвропейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) възнамерява да разшири активността си в африканските страни на юг от Сахара, като с този ход се чака да бъде понижен мигрантският поток от района. Това съобщи президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти пред Financial Times.

Няколко от страните акционери на организацията, в това число Съединените щати, към този момент имат запаси по отношение на проектите й за разширение в тази част на континента, настояват от своя страна трима източници на Reuters.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Разрастването на Европейска банка за възстановяване и развитие

Създадена през 1991 година, в началото с цел да помогне на някогашните комунистически страни от Източна Европа да преминат от планова към пазарна стопанска система, Европейска банка за възстановяване и развитие се разрасна бързо през последното десетилетие и сега в нея членуват 67 страни.

През идната година акционерите на банката ще би трябвало да гласоподават за разширението на кредитирането за развиване в страните от субсахарска Африка. Сред европейските страни акционери поддръжката за плана за повече вложения в района нараства, защото се цели понижаване на миграционния поток, написа Financial Times.

За да се разшири обаче активността на организацията, би трябвало да има доказателства къде вложенията на банката в частния бранш биха довели до действителна смяна, сподели Чакрабарти.

Изисквания за финансиране на Европейска банка за възстановяване и развитие: планът да се намира в страна, в която Европейска банка за възстановяване и развитие функционирада има съществени търговски вероятности да включва доста финансово подпомагане от страна на спонсора на плана под формата на ликвидни средства или различен тип активида подкрепи локалната стопанска система и развиването на частния бранш да удовлетвори критериите за банкиране и да има високи екологични стандарти. Окончателно решение за проектите на Европейска банка за възстановяване и развитие за Африка ще бъде взето най-рано през май 2020 година

За да бъде признат проект за разширение, е нужно единомислещо единодушие на 67-те страни. В момента банката разисква смяна в методиката на гласоподаване – от единомислещо утвърждение към квалифицирано болшинство – система, при която тежестта на гласа на всеки член ще зависи от размера на годишните му вноски. В момента Съединени американски щати са най-големият акционер - с 10% от акциите на Европейска банка за възстановяване и развитие, до момента в който Англия, Германия, Франция, Италия и Япония имат по 8.5%.

Скептицизмът

Плановете на Европейска банка за възстановяване и развитие за разгръщане в субсахарска Африка станаха ясни предходната година. Някои държавни управления обаче, измежду които най-големият акционер – Съединени американски щати, и няколко източноевропейски страни, показват запаси по отношение на тези планове, настояват източници на Reuters.

Опасенията са свързани с това дали е рационално Европейска банка за възстановяване и развитие да действа в район, в който към този момент са дейни други организации като Африканската банка за развиване и Световната банка. Друг претекст за запасите у някои от страните членки са разноските за основаването на звена на Европейска банка за възстановяване и развитие на континента. Източноевропейските страни се притесняват, че помощта за тези африкански страни ще е за сметка на тяхното финансиране. Президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие сподели, че терзанията на източноевропейските страни са непотребни, защото през последните 10 години годишното кредитиране за района се удвои до 9.5 милиарда евро и се чака да доближи 11 милиарда евро до 2021 година

Скептицизмът по отношение на разширението на активността на банката отвън първичния фокус върху Централна и Източна Европа (Сега Европейска банка за възстановяване и развитие отпуска заеми на компании в Монголия, Централна Азия, Близкия изток и Северна Африка), нараства с увеличението на китайското кредитиране в Югоизточна Европа, което повдигна въпроси за осъществяването на плановете, неналичието на бистрота и терзанията към по-високия държавен дълг.

В отговор на запасите

Директорът на финансовата институция акцентира значимостта на китайските вложения и опроверга страховете на източноевропейските страни, както и подозренията на Франция и Германия, че Европейска банка за възстановяване и развитие може да се разпадне или да се сплоти с Европейската капиталова банка. Сума Чакрабарти сподели, че съдействието сред двете организации би трябвало да бъде насърчавано, само че от " сливания и придобивания няма смисъл. " Според него двете банки имат доста разнообразни структури и пълномощия, тъй че ще бъде мъчно да се комбинират.

Франция настоя предходната година централата на Европейска банка за възстановяване и развитие да се реалокира от Лондон в Париж поради Brexit. Но Европейска банка за възстановяване и развитие не е орган на Европейски Съюз и неговият директорски съвет реши, че ще остане във Англия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР