Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Защо е необичайно, че Анна Цолова няма да води повече утринния блок на " Нова тв "

Фотограф: Цветелина Белутова Още по тематиката
Махни, там, кръстовете от църквите

Lidl и Kaufland привлякоха вниманието с два спешни проблема, в които има значими за уроци за връзката на фирмите. Двете вериги сътвориха бурни, само че, по всичко проличава, кратковременни кавги, които надали ще имат сериозен отрицателен резултат за тях
7 сеп 2017
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (5 септември)

Екипът на " Панорама " се опълчи на новия шеф на БНТ; В радиоефира звучат две радиостанции с името Z-Rock; Търси се медиа организация за Българското председателство на съвета на ЕС; Гугъл с нови ограничения против подправения трафик на сайтове; Интернет фирмите са под напън поради отбраната на персонални данни; IKEA показа първия си " човешки азбучник "
5 сеп 2017
Слухът, носещ се из жълтите медии, към този момент не е слух. Водещата на утринния блок по " Нова тв " - " Здравей, България " Анна Цолова към този момент не е част от предаването. Социалните мрежи се изпълниха с мнения и догадки за аргументите за отдръпването й. Голяма част от тях изказваха догатката, че е свалена поради остри въпроси и позицията си по избрани тематики, като да вземем за пример тази за правосъдната промяна.

Това беше опровергано от мениджмънта на " Нова ", който популяризира известие, в което се споделя, че Цолова работи по ново предаване. Самата тя е представена в формалното прессъобщение да споделя: " След 19 години в новините и настоящата журналистика, 13 от които в утринния блок на двете най-големи малките екрани (bTV и " Нова " - бел. ред.), избрах за себе си нова посока и взех решение да предложа на " Нова " един друг план ", разяснява тя. Цолова прецизира, че това е проект, върху който работи повече от година. " Обявявам го сега, в който съм подготвена с екипа и концепцията за неговия сполучлив старт. Това е мой дълго премислян професионален избор. Благодарна съм за доверието на феновете през всичките тези години ", споделя Анна Цолова.

От " Нова тв " показаха решението като нейно и прецизираха, че мениджмънта на медиата го приема.

Промяната за Цолова настъпи близо две-три седмици откакто през медиите Николай Бареков стартира да води против нея очерняща акция. В поддръжка на журналистката излязоха заявления на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори и на Асоциацията на европейските публицисти. Самата тя разгласява мощно изказване в своя отбрана и сподели, че в проблема с Бареков ще потърси правдивост в съда. В тази обстановка, обаче, работодателите й от " Нова тв " не излязоха с позиция. А тя въпреки всичко е от знаковите имена на медиата и част от едно от най-гледаните излъчвания в ефир.
Повече по тематиката, както и формалните отговори на " Нова " може да почетете тук

Не е ясно дали и по кое време ще се излъчва р убриката на Миролюба Бенатова в предаването " Комбина " по " Нова "

Разместванията в програмната скица на " Нова телевизия " не престават. Миролюба Бенатова заяви, че водената от нея графа, предавана в границите на предаването " Комбина ", към този момент няма нов час или време, в което ще се излъчва, оповестява " Дневник ".

Във " Facebook " журналистът написа:
" За моята графа няма " нов сезон ", тъй като я подкрепям целогодишно. Предпочитах да излъчвам видеата с вашите истории в неделя, в 18 часа, само че в този момент там ще гледате друго. Оставам част от настоящите излъчвания на Народоосвободителна въстаническа армия ТВ, само че към този момент не бързам да се " закача " за нов часови пояс. Надявам се новите ми срещи с вас, феновете, да ми подскажат къде ще съм ви най-полезна. "

Бенатова посочи пред " Дневник ", че не напуща и не възнамерява да приготвя нов план.

Предаването " Комбина ", което се водеше от Галя Щърбева и Лора Крумова, беше сменено със " Сделка или не ", стана известно също предходната седмица. Преценката на малкия екран е, че сред 18 и 19 ч. през почивните дни би трябвало да има занимателно предаване.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Кризисните проблеми на Lidl и Kaufland и значимите уроци за връзката на фирмите

В последните дни немските търговски вериги Lidl и Kaufland (и двете са част от Schwarz Gruppe) се оказаха съперници с изключение на на ритейл пазара и в обществените мрежи, където съвсем по едно и също време провокираха стихия от страсти и мнения сред потребителите. Дизайнът на опаковките на продуктите от гръцката седмица в " Лидл " доби интернационален отзив, а мненията на шефа на " Кауфланд България " Димитър Спасов за качеството и сигурността на храните привлякоха вниманието на българските консуматори.

Двата ритейлъра имаха неприятния шанс въпросите да попаднат в подобаваща хранителна среда - откогато " веригите " имат преобладаващо състояние на пазара, те постоянно са употребявани за разнообразни популистки извършения от политици и всеобщи медии. Обективни учредения за това нямаше. В случая с Lidl това евентуално е (злополучно) решение на някоя рекламна организация, която обслужва компанията, а не, както допускат критиците й - част от конспирацията на огромните корпорации против християнството и " обичайните " европейски полезности.
Двата проблема са на пръв взор разнообразни, само че в основата си съдържат значими уроци за връзката и тактиката на фирмите в спешни PR обстановки.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Инвестор.БГ купи висшето учебно заведение по обезпечаване

Investor Media Group ( " Инвестор.БГ " АД) завърши договорката по придобиване на 90% от капитала на " Висше учебно заведение по обезпечаване и финанси " АД (ВУЗФ), написа " Дневник ". В формалното известие изпратено от компанията не се оповестява за цената на договорката.

Амбицията на купувача е да надгради академичната стратегия дружно с създателя на учебното заведение Григорий Вазов, тъй че тя да стане по-практична. За тази цел се планува и присъединяване на бизнеса в програмата на учебното заведение.
За президент на институцията е определен Апостол Апостолов. От 10 година той преподава дисциплината " Капиталови пазари " в учебното заведение. Освен това в предишното той оглавяваше Комисията за финансов контрол и Централния депозитар. Академичната стратегия ще продължат да ръководят ректорът Григорий Вазов и вицепрезидентът Детелина Смилкова.

Наред с нови стратегии от тази есен новият притежател предлага и образование на студентите в телевизия " Блумбърг ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

" Онтотекст " създаде инструмент за идентифициране на подправени вести

Българската компания за семантичен програмен продукт " Онтотекст ", част от групата на " Сирма Груп Холдинг ", създаде цифров помощник за инспекция на обстоятелства, наименуван Hercule. Целта е той да послужи на публицисти при проучването на друго наличие, оповестено в интернет пространството, като да вземем за пример вести, видеа, и изявления в обществените мрежи. Благодарение на Hercule те ще могат да филтрират и проучват информацията образно по време, степен на въздействие, противоречивост, източник и други индикатори, както и да валидират разнообразни изказвания. В публично известие от компанията показват, че функционалностите на цифровия помощник за публицисти включват също добиване, семантично обогатяване и индексиране на структурирани изказвания, тяхното свързване с разнообразни отворени и обществени масиви от данни, както и с други осведомителни архиви.

Проектът е осъществен в границите на почналия през 2014 година европейски план PHEME " Изчисляване на истинността в медиите, езиците и обществените мрежи " (Computing Veracity Across Media, Languages, and Social Networks), в който участниците от разнообразни страни имаха за цел да основат интелигентни способи и приложения за засвидетелствуване истинността на информацията в медиите и обществените мрежи, както и за предупреждаване на потребителите, когато е на разположение слух или погрешна информация.

" Нова тв " стартира новия сезон с актуализирана образна еднаквост

С началото на новия ефирен сезон " Нова тв " стартира и обновената си образна еднаквост, в която вземат участие и някои от известните лица на канала, измежду които и публицистите Анна Цолова с сътрудника си Виктор Николаев и Миролюба Бенатова, за които след разбъркванията в програмната скица на малкия екран не е напълно ясно дали и в кои излъчвания ще вземат участие. Стратегията за новата еднаквост е създадена от маркетинг отдела на Нова Броудкастинг Груп, а реализацията е дело на креативния екип на малкия екран с креативен шеф Гути Гагамова и на режисьора Жоро Манов от Clamer Production Studio. В основата й е 3D визуализацията на логото на малкия екран. " Новата образна еднаквост и графичен пакет на NOVA оферират по едно и също време моден и съвременен образ на канала, комбиниран с олекотени навигационни графики. Слоганът " Заедно сме №1 " е в основата на тактиката и креативната идея на плана, само че в новата еднаквост посланието е съсредоточено в една дума съдържаща посланието " за 1 " Звездите на NOVA и феновете на малкия екран са обединени под ново мото - " За едно " разяснява за медиите Петя Терзиева, шеф Маркетинг и Комуникации на Нова Броудкастинг Груп.

" Кауфланд България " стартира нов уеб страница

Терговската верига напълно обнови визията на своя уеб страница, като смяната следва цялостното ребрандиране на немския ритейлър, което стартира от началото на юли тази година. От тогава " Кауфланд България " последователно показа ново лого, листовка и стартира развой по възобновяване на магазините. Сега в актуализирания уеб страница на компанията потребителите могат да намерят информация за седмичните продуктови оферти, за личните марки на компанията и услугите, от които клиентите могат да се възползват в хипермаркетите. Като допълнение в уеб страницата могат да бъдат открити и оферти с предписания, проведени по групи и типове.

Дигитален бизнес

Фейсбук разкри 100 хиляди $ пристигнали от Русия за предизборни реклами в Съединени американски щати

Фотограф: Dado Ruvic
Фейсбук разкри, че " неавтентични съветски участници " са купили реклами за 100 000 $ в известната обществена мрежа през миналите две години. Това става на фона на следствията за хипотетична интервенция на Москва в американските президентски избори.

" Рекламите и профилите, наподобява, са фокусирани върху увеличението на разделящите обществени и политически послания из идеологическия набор, засягайки тематики като гей общността, расови въпроси, имиграцията и правото да притежаваш оръжие ", споделят от Фейсбук. И допълват, че са разкрили 470 " неавтентични " профили и страници, които са купували реклама от юни 2015 година до май 2017 година Според компанията, наподобява, че те са оперирали от Русия и са свързани едни с други.

Фейсбук прецизира, че рекламите, купени от " неавтентичните " профили, не са съдържали съответни послания за изборите, гласуването или президентските претенденти. Но към 50 000 $ са били изхарчени за 2200 реклами, които са били разпознати като " евентуално политически свързани " и които може да идват от Русия. Близо една четвърт от рекламите са били географски ориентирани, като множеството от тях са били през интервала 2015 - 2016 година
Повече по тематиката може да прочетете тук

Amazon - новият рекламен колос

Дълго време на пазара на онлайн реклама имаше един огромен състезател - Гугъл. През последните години Фейсбук бурно се разрасна и изскочи като единствения евентуален съперник за лидерската позиция на интернет колоса. Но някак безшумно в сегмента се намести нов упорит участник, който обаче не крие упоритостите си да стане главен фактор - интернет колосът Amazon желае да е третият мотор в промишлеността.

Макар компанията да не афишира публични данни за приходите от рекламния си бизнес, към този момент става все по-ясно, че той продължава да пораства. Неотдавна изпълнителният шеф на най-голямата рекламна организация в света WPP, сър Мартин Соръл, разгласи, че оборотът на Amazon от реклами е 2.5 милиарда $ през предходната година. За съпоставяне - платформата Twitter, която от години се пробва неособено сполучливо да стабилизира бизнеса си и има надалеч по-ранен старт в бранша, е генерирала 2.25 милиарда $ в същия този сегмент.

Рекламата е считана за един от бъдещите съществени мотори на Amazon и е ясно за какво: маржът е по-висок, подкрепена е от ритейл активността на колоса и може да има същото позитивно финансово и бизнес отражение върху групата, както облачните услуги Amazon Web Services, с които компанията към този момент е водач на пазара.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Ferrari удължи контракта си с " Марлборо " за 100 млн. $ на година

Фотограф: Bernadett Szabo
Най-успешният тим в историята на Формула 1 Ferrari продължи контракта си с дълогодишния си сътрудник " Филип Морис ", написа " Дневник ". Тютюневият колос спонсорира Скудерията в продължение на десетилетия посредством най-известната си марка цигари " Марлборо ".

Официално рекламата на тютюневи произведения във Формула 1 е неразрешена от 2011 година насам, само че това не пречи на Ferrari да получава сред 100 и 160 млн. на сезон от " Филип Морис ". В контракта сред двете страни компанията попада като сътрудник.

Настоящото съглашение изтичаше в края на годината, само че Ferrari ще продължи да има бяло по болидите си точно поради " Марлборо " в продължение на още няколко години. Официални параметри не се оповестяват, като само се удостоверява за нов няколкогодишен контракт.
Според неофициални данни Скудерията ще продължи да получава по 100 млн. на година най-малко до края на сезон 2020.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Свободни позиции:

" Силвър Стар " разгласи вакантна позиция за Маркетинг управител за " Мерцедес-Бенц " .

Publicis Dialog - BTL звеното на информационната група Publicis One - разгласи вакантна позиция за Account Executive/ Account Manager.

Interactive Share разгласи вакантна позиция за Social Marketing Specialist и вакантна позиция за Account Manager.

Компанията за асортимент Human Capital Store търси Маркетинг управител на лечебно заведение.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР