Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

" Стандарт " става седмичник

Фотограф: Надежда Чипева Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (30 октомври)

Законът на Пеевски за медиите гладко мина през медийната комисия; Приходите на " Нова броудкастинг груп " са нарастнали с 10% през третото тримесечие; Interpartners завоюва информационното обслужване на " Монбат ", Предстои образование за акаунт и бранд мениджъри и други
30 окт 2018
Само един удар на рекламния барабан

Едно сребърно отличие завоюва българска организация на интернационалния конкурс Golden Drum. " Капитал " беседва с президента на състезанието Мойча Брисчик
26 окт 2018
Вестник " Стандарт " стопира да ежедневното хартиено издание и ще излиза веднъж седмично.
В дописка на печатната медия се споделя, че новините могат да се четат всеки ден онлайн, а анализите ще се разгласяват всеки петък в хартиеното седмично издание.

Последният книжен брой на ежедневника излезе на първи ноември, сряда. Вестникът е от 26 години на пазара, само че рецесията в бранша му се отрази съществено и през днешния ден той сменя бизнес модела си.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

What If поема цифровото обслужване на " Фантастико " и Lavazza

Българската цифрова организация What If прибави два нови клиента в портфолитото си. Компанията поема цялостното цифрово обслужване на комерсиалната верига " Фантастико ", което включва обществени мрежи, акции и цялостна тактика за връзка. Договорът е за интервал от една година, а от организацията разясниха пред " Капитал ", че задачата на партньорството е да има консистентна и отличителна връзка с премиален дизайн, ангажиращ криейтив и фокус върху резултатите, като по обслужването на " Фантастико " ще работи екип от сред 4 и 7 специалисти.

За интервал от една година What If ще си партнира и с италианското кафе Lavazza, като договорът включва обслужване на обществени мрежи (Facebook) и реализация на цифрови акции. " По този план работим непосредствено с централата в Милано, а връзката на Lavazza Bulgaria е напълно в тона на марката в международен мащаб, като несъмнено отразява трендовете на локалния пазар ", прецизираха още от организацията. По обслужването на италианския бранд ще работи екип от 6 индивида от What If.

Удължен е срокът за кандидатстване за IAB MIXX Awards

Агенции, рекламодатели и медии могат да подават поръчки за четвъртото издание на състезанието за цифров маркетинг IAB MIXX Awards до 9 ноември. Надпреварата цели да отличи най-хубавите и смели практики в цифровия маркетинг, а искащите да се включат в някоя от 11-те категории би трябвало да попълнят онлайн формата за кандидатстване на уеб страницата на конкуренцията. IAB MIXX Awards обичайно се провежда от българския клон на IAB (Interactive Advertising Bureau).
Повече са състезанието може да прочетете тук> >

" А1 България " има упоритостта да се намеси по-сериозно на ТВ-пазара

Услугите на " A1 България " към този момент надалеч не се лимитират единствено до телекомуникационния бизнес. Компанията показа стрийминг услугата Xplore Music, цифровия портфейл A1 Wallet, А1 Кредитна карта, а спортните канали станаха три (плюс EdgeSport).

Операторът възнамерява да стартира да предлага доста повече интерактивно наличие, обвързвано със спорта. Според изпълнителния шеф Александър Димитров на българския ефирен пазар има място за още играчи и това ще е идната стъпка на компанията дали през извънредни сериали, които ще се оферират единствено онлайн, или през техни канали, или реалити излъчвания, които да изискват по-сериозна инвестиция (но пък са по-качествени), или пък политематичен канал.
Повече за развиването на компанията може да прочетете тук> >

Парламентът дефинитивно одобри закона на Движение за права и свободи за медиите

Медиите ще би трябвало всяка година да заявяват финансирането си, реши Народното събрание и одобри дефинитивно медийния законопроект, импортиран от четирима депутати от Движение за права и свободи - Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева.

Вносителите настояват, че задачата на законопроекта е да се направи транспарантна собствеността на медиите посредством изсветляване на финансирането на медиите и " действителните " им притежатели. Тези поръчки обаче бяха посрещнати със песимизъм главно поради присъединяване на Пеевски като вносител, който не заявява спор на ползи в качеството си на издател, както и заради обстоятелството, че изсветляването на финансирането на медиите не включва историята на банковите заеми от банкрутиралата КТБ, посредством които бе основана медийната империя на депутата.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Конференция на тематика " Стойността на връзките в цифровата епоха "

На 23 ноември във Велико Търново ще се организира безвъзмездна конференция на тематика " Стойността на връзките в цифровата епоха ". Лектори ще бъдат български и интернационалните експерти, които ще покрият тематики като измерването на успеваемостта на връзките, дигитализацията на медийната промишленост, мястото на обичайните медии в ерата на бранд публицистиката и развиването на PR услугите.

Събитието продължава през целия ден и ще се организира във Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методий ", а искащите да участват би трябвало авансово да се записват на уеб страницата на конференцията.
Повече за събитието може да прочетете тук> >

Дигитален бизнес

Фейсбук продължава с по-ниския растеж на приходите

Фотограф: Dado Ruvic
Фейсбук завършва третото тримесечие с 13.7 милиарда $ доходи, 33% покачване по отношение на същия интервал на предходната година. Печалбата е 5.1 милиарда $, което е нарастване с 9% на годишна база.

Според Зукърбърг главният проблем на Фейсбук е, че потребителите се интересуват повече от функционалностите като чат и видео, където мъчно могат да се вкарат повече реклами, без сходно решение да докара до отлив на консуматори.

По-голямата част от новите консуматори идват от страни като Индия, Индонезия и Филипините, където парите на рекламодателите са ориентирани към телевизия и физическа реклама, а не към цифрова такава.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Медиен бизнес

Павилион за подправени вести

Кампанията на Columbia Journalism Review (CJR) за битка с подправените вести още веднъж е в деяние. Този път на павилион за вестници в Ню Йорк те продават подправени печатни издания, доста наподобяващи действителни такива, като The Hour, The Informationalist и The Weekly Journal, които показват заглавни страници с крещящи заглавия като " Тексас се причисли към Мексико ".

Заглавията са взети от същински изявления, които популяризират дезинформация в обществените мрежи. Целта на акцията е да образова поддържането на " здравословна медийна диета ". Кампанията е концепция на TBWA/Chiat/Day New York.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Рекламен бизнес

Кристиано Роналдо e най-популярният консуматор в Instagram

Португалският футболист събра близо 144.4 милиона почитатели, с което изпревари американската певица и актриса Селена Гомес, написа " Дневник ". Роналдо е измежду тримата спортисти, които имат повече от 100 милиона почитатели в Instagram. Другите с сходно достижение са футболистите на ПСЖ и " Барселона " - Неймар (104 млн.) и Лионел Меси (100 млн.).
През лятото на 2017 година HooperHQ.com направи изследване, съгласно което Роналдо е спортистът с най-вече извоювани пари от Instagram. Португалецът получава приблизително по 400 хиляди $ на пост.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

WPP продава своя дял в Kantar Group

Най-голямата рекламна група в света WPP се готви да продаде огромен дял от организацията за изследвания Kantar Group, настояват източници на The Wall Street Journal (WSJ). До този миг Kantar играеше роля на основния отдел за анализиране на евентуални пазари за WPP.

Подобна продажба ще бъде най-голямата откогато дългогодишният изпълнителен шеф на WPP, Мартин Сорел, напусна групата през април. Според WSJ компанията се пробва да понижи външния си дълг като се освободи от някои активи.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Mini доставя коли за тест драйв единствено против един tweet

Фотограф: Michael Dalder
Тест драйвът е дългогодишна процедура за разпространение на нови модели. Британската марка Mini, финансира акция, в която всеки клиент може да поръча Mini Countryman за тест драйв единствено посредством обява #MINIonDemand в Twitter. Кампанията е концепция на платформата Fooji.

Това не е първият опит за промотиране на тест драйв преживяването. Още през 2012 година Mini организира акция, с която питаше клиенти за съвършеното тест драйв преживяване, като най-после съумя да сбъдне най-популярния избор - тест драйв със стюардеса, суши и парашутен отряд.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Puma избра Havas Media за световна медиа организация

През юни немският производител на спортни артикули стартира конкурс за избор на нова световна медийна организация. Близо половин година по-късно Puma избра Havas Media, а партньорството им стартира публично от януари идната година, написа профилираното издание AdAge. Според консултантската компания R3 световните медийни вложения на Puma се равняват на близо 120 млн. $.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Свободни позиции:

Publicis One търси стажант медиен анализатор.

Xplora разгласи вакантна позиция за Social media specialist.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР