Ако инвеститорите са съгласни за едно нещо тази година, то

...
Ако инвеститорите са съгласни за едно нещо тази година, то
Коментари Харесай

Защо щатският долар отново е толкова силен?

Ако вложителите са съгласни за едно нещо тази година, то е, че доларът ще падне. По тази причина скокът на валутата с 2% през последния месец се оказа изключително замайващ.

Инфлацията в Съединени американски щати се охлажда и Федералният запас може да спре повишението на лихвените проценти идващия месец. Така че доларът би трябвало да върви надолу, нали?

Според анализаторите обаче има и още други фактори. Единият от тях се базира на терзанията по отношение на договарянията за тавана на дълга на Съединени американски щати, здравето на банките и вероятностите пред световната стопанска система, които акцентират надеждността на $ като несъмнено леговище.

Междувременно има някои признаци, че Фед може да би трябвало да увеличи лихвите още веднъж.
Страховете от банкрут по дълга на Съединени американски щати
Доларовият показател – който мери щатската валута по отношение на шест други – се увеличи с почти 2% от средата на април до към 103 към 19 май. Все отново той към момента е надолу с към 10% от 20-годишния връх от предишния септември от 114.78.

Основното пояснение на валутните стратези сега е, че неуспехът на договарянията за повишение тавана на дълга подтиква $.

Демократите и републиканците са все по-близо до постигането на съглашение за повишение на лимита за заеми от 31.4 трилиона $. Но опасността от евентуално пагубно несъблюдение на дълга на Съединени американски щати остава във време, когато доста банки наподобяват слаби.

Когато пазарите са изправени пред сходни терзания, те постоянно купуват по-малко рискови активи като облигации, злато и долари.

Неотдавнашното увеличаване на щатския $ се дължи значително на увеличеното търсене на сигурни убежища предвид на доста незнайни “, сподели Естер Райхелт, валутен пълководец в Commerzbank пред Reuters.

Някои тревожни признаци за световния стопански напредък може също да допринесат за пазаруването на сигурни убежища. Данните от Китай тази седмица демонстрираха, че стопанската система му се показва по-слабо през април.
Фед може да не е завършил
Алвин Тан, началник на азиатската валутна тактика в RBC Capital Markets, се съмнява в аргумента за безвредно леговище.

Ако вложителите се притесняваха, акциите щяха да падат, счита той.

В реалност необятният показател S&P 500 е без смяна от средата на април и е повишен с повече от 8% тази година.

Тан сподели, че опасенията, че Фед към момента не е умъртвил инфлацията, са част от картината. Проучване на University of Michigan, оповестено предходната седмица, сподели, че инфлационните упования на потребителите са се повишили до петгодишен връх през май, повишавайки доходността на облигациите и $.

В момента трейдърите чакат централната банка на Съединени американски щати да понижи внезапно лихвените проценти по-късно тази година, защото рецесията се задържа, само че Тан е песимистичен.

Смятаме, че има късмет лихвените проценти в Съединени американски щати да се покачат “, сподели той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР