Ако институционалният проблем със статута на главния прокурор и възможността

...
Ако институционалният проблем със статута на главния прокурор и възможността
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Проблемът със статута на главния прокурор блокира влизането ни в Шенген и парите по ПВУ

Ако институционалният проблем със статута на основния прокурор и опцията той да се проверява не бъде позволен, България рискува да остане отвън Шенген и да се лиши от обилни финансови приходи по Плана за възобновяване и резистентност.

Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия някогашният правосъден министър Надежда Йорданова, която подсети, че таман поради неразрешения проблем България неведнъж е осъждана от Европейския съд за права на индивида, а сметката се заплаща от българските данъкоплатци.

“Въпросът визира бъдещото развиване на България ”, разяснява Йорданова във връзка с обсъжданите в правна комисия законопроекти на Демократична България и Министерски съвет, които оферират механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници, както и за възстановяване на досъдебното произвеждане. “Това не е законопроект против съответен човек – бил той и основният прокурор, а закон, който ще подсигурява, че няма нито един български жител над закона ”, посочи националният представител. 

Една от основните промени в Плана за възобновяване и резистентност е точно въвеждането на ефикасен механизъм за следствие и търсене на отговорност от основния прокурор и заместниците му. Йорданова означи, че препоръчаният от Демократична България законопроект превъзмогва слабостите и несъгласията с главния закон на различен сходен механизъм, признат от ГЕРБ през 2021-а година и отритнат от Конституционния съд след това. “Нашето предложение преодолява тези дефицити и няма учредения за терзание за незаконосъбразност на плана ”, акцентира още тя. 

Йорданова обясни, че една от основните гаранции за независимостта на проверяващия ad hoc прокурор е той да не бъде част от прокуратурата все още на следствие, а бъдещото му професионално развиване да не зависи от основния прокурор. Изборът на лицето, проверяващо основния прокурор, ще е всред съдии с сан на арбитър от Върховния касационен съд – т.е., всред съдии в наказателните колегии в Окръжен съд или по-високите съдилища, които имат съответния сан. Законопроектът планува при пускане на избор на въпросния ad hoc прокурор към момента да няма формирано досъдебно произвеждане – преценката за него остава в пълномощията таман на ad hoc прокурора. “Когато се стигне до обвинителен акт – в случай че изобщо се стигне до обвиняване – то ще стигне до съда и точно българският самостоятелен съд ще се произнесе има ли закононарушение и отговорно лице. Това са гаранциите и те са аналогични във всяко друго наказателно произвеждане ”, заключи Йорданова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР