Ако имате само пет минути да покажете на някого как

...
Ако имате само пет минути да покажете на някого как
Коментари Харесай

Музикални хроники: Започнаха като охранители в нощен клуб, за да станат музикалните секссимволи на 80-те

Ако имате единствено пет минути да покажете на някого по какъв начин са изглеждали 80-те години, покажете му видеоклипа на Rio на Duran Duran.

Британската поп група го снима през 1982 година край остров Антигуа, където наема 20-метрова яхта и показва стилните си копринени костюми на фона на красивите гледки из Карибско море.

„ Тя се споделя Рио и танцува на пясъка “, пее вокалистът Саймън Ле Бон от носа на кораба.

Близо 40 години изминаха от този момент, а Duran Duran към момента съществуват. Ню уейв колосите дори означават 40-годишния си празник с новия си 15-и студиен албум Future Past, дебютирал в челните топ 10 във Англия и в още редица европейски страни. Те постоянно ще имат славата на осемдесетарска тайфа, тъй като си остават измежду най-успешните музикални обединения на това митично десетилетие.

Близо стоте милиона продажби на албумите им приказват задоволително за триумфа на основаното от тях.

Но за разлика от множеството тогавашни банди, Duran Duran съумяват да произведат шлагери и през 90-те, и през 2000-те. През това време претърпяват значително промени в състава си в съпоставяне със златния интервал с Ле Бон, кийбордиста Ник Роудс и другите трима, които носят семейството Тейлър без да имат роднинска връзка (басиста Джон, китариста Анди и барабаниста Роджър). 

Всъщност от първичното съставяне на Duran Duran са минали над 40 години, само че 2021 година бележи 40-годишнина от първия им сингъл Planet Earth и дебютния им албум. (пример за последното е Thank You от 1995 година, включващ несполучливи кавър версии на Led Zeppelin, Public Enemy, Боб Дилън и други). 

Но по този начин или другояче, Duran Duran от дълго време са излезли отвън рамките на прецизно осемдесетарската музика. И до момента в който множеството групи с сходно дългоденствие са имали съществени паузи в активността си, Duran Duran съвсем не стопират да творят през годините.

Всеки е почнал отнякъде, а първите стъпки на бирмингамската група несъмнено са необикновени – първоначално те са просто служащи в известен нощен клуб в родния си град, наименуван Rum Runner.

Дори когато Duran Duran стартира да реализира известни триумфи, петимата не престават да работят в клуба – като охранители, бармани, диджеи, а от време на време и като сервитьори.

Първите мениджъри на Duran Duran пък в действителност са притежателите на клуба.

С неговото нахлуване в Duran Duran стартират и шеметните триумфи, както и превръщането на петимата в тийн идоли. Те бързо биват коронясани за най-големите красавци в поп музиката, само че захаросаният им външен тип и фотосесиите в юношески списания карат мнозина да не одобряват музиката им задоволително съществено.

Необходими са години работа и няколко великански шлагера, с цел да бъде необятно възприета бандата като освен това от спретнати манекени, позиращи с музикални принадлежности.

В най-бурните години не са им непознати и някои нездравословни въздействия, както прилича модата от 80-те. Ле Бон споделя, че в разцвета си те стигат до такава степен да си поръчват опиати посредством румсървис. 

“Да, беше допустимо да го правиш, стига да познаваш верните хора. А ние ги познавахме и го правехме! Купонясвахме и изживяхме 80-те ”, споделя фронтменът.: „ Да, когато се ожених, нещата се трансформираха. Налагаше се “.

Това обаче се случва на един по-късен стадий, а до тогава Duran Duran се отдават колкото на записи и турнета, толкоз и на огромни купони. Любовта им към кокаина не е загадка за никого от обкръжението им, въпреки че до един миг публиката не е наясно.

Един от портиерите на обичания им Rum Runner обаче се разприказва и признанията му за навиците на групата са оповестени в скандална публикация. Тя печели вниманието освен на почитателите и пресата, само че и на управляващите.

Всеки път, когато Duran Duran се завръщат в родината си, те са подробно претърсвани, а в Rum Runner е открит кокаин, прикрит зад една тухла. С това идва краят на прословутия клуб, който бива затворен и по-късно съборен, с цел да изникне хотел на негово място.

В своите записки басистът Джон Тейлър разкрива личните си прекарвания с опиатите.

„ Стотици грамове кокаин отиваха на сметката на звукозаписната компания всяка седмица. Всички използваха и никой не се усещаше зле поради това, никой не го приемаше съществено. Просто тъй като никой към момента не беше посещавал клиниката за подвластни “, написа Тейлър.

“Стигна се до стадий, в който кокаинът безусловно ми беше поднасян на поднос всеки ден, до момента в който бях с групата. Вече даже нямаше потребност аз да си го желая. Не се хранех изключително доста, взимах опиати, това беше диетата ми. Убеждавах се самичък себе си, че това е готино ”.

За благополучие, Duran Duran преодоляват този интервал и не разрешават опиатите да ги погубят.

Днес, към този момент трансферирали 60-те, те не мислят да стопират с музиката.

Съдейки по историята им, съществуват всички шансове филмът да стане много трогателен.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР