Ако имам някакви основания да накажа директора на Народния театър

...
Ако имам някакви основания да накажа директора на Народния театър
Коментари Харесай

Министър Тодоров: Нямам основания да накажа директора на Народния театър. Артистите искат линч

Ако имам някакви учредения да санкционира шефа на Народния спектакъл Васил Василев, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, само че такива няма. Това съобщи служебният министър на културата Найден Тодоров в изявление за БНР във връзка продължаващия месеци скандал в Народния спектакъл, ескалирал до  през изтичащата седмица.

" Проблемът в Народния спектакъл не е там, където всички си мислим. Проблеми сред персони в изкуството са се случвали през вековете не един път и не два пъти и те ще продължат да се случват. Проблемът сега е по-скоро в разделянето, което се получава сред артистите. Онова, което ние не виждаме, е, че хора, които би трябвало да работят дружно, които надали не живеят дружно – вие знаете, артистите работят целодневно, за тях няма работен ден – тези хора стартират да се гледат изкривено, стартират да не си приказват, а това към този момент е доста сериозен проблем.

Отучили сме се да виждаме даже това, което не ни харесва в мнението на другия като нещо, което има право на битие. Говорим за народна власт, считам, че живеем в народна власт, само че се опитваме постепенно да я убиваме ".

Според него даже и да се стигнало до обстановка, в която шефът и режисьорът да би трябвало да се разделят, това не е трябвало да става по този метод.

" Имаме обстановка, в която шефът на Народния спектакъл уволни режисьора Александър Морфов. Моето персонално мнение е, че това не трябваше да се случва по сходен метод. Може би се беше стигнало до обстановка, в която те да би трябвало да се разделят, само че дали трябваше да бъде по този метод е една друга тематика ", сподели Найденов.

Той дефинира желанието на защитаващите Морфов артисти, които упорстват за уволняване на Василев като " предпочитание за линч ".

" В този миг обаче всички актьори, които пазят Александър Морфов скочиха и поискаха аз да освободя шефа на Народния спектакъл, макар че няма правни учредения за това. Тоест ние приказваме за едно предпочитание за линч.

Това е нещо, което е доста назад на правова страна, към която всички се стремим.

Ако аз имам някакви учредения да санкционира шефа на Народния спектакъл, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, само че такива няма ".

Той подсети, че държавните културни институти са извоювали " с кръв " своята автономия и министерството няма право да им се меси:

" През последните 30 години всички хора са се стремили да не живеят в напрежението, че някой от горната страна, от ръководещите ще може просто по този начин, тъй като е решил, че нещо е вярно или погрешно да сменя, да поправя политики и по този начин нататък.

От 2010 година държавните културни институти имат една с кръв – бих споделил – извоювана автономия и тя е разказана и в закона, и в длъжностните характерности на шефовете, а точно, че те сами дефинират своята политика, сами дефинират своята конструкция, сами дефинират кой да работи и какво да работи. Тоест министерството няма право да им се меси от към този момент 13 години насам.

Бидейки дълги години шеф, аз бях доста благополучен от този факт, още повече, че няколко пъти се възползвах от това да бъда в остри връзки с Министерство на културата и да съм спокоен, че няма да бъда уволнен просто тъй като съм на друго мнение от министъра. Сега съм към този момент от противоположната страна и от мен се желае тъкмо това - аз да отвръщам на нещо, което е погрешно, само че не е нелегално ".

Министърът още веднъж акцентира, че раздялата сред двамата - с дисциплинарно уволняване на Морфов - е неправилна, само че изрази вяра, че един ден режисьорът ще се завърне в театъра:

" Неправилна не е за мен раздялата сред двамата, погрешен е методът.

Ако се вгледаме обратно във времето, Александър Морфов, като един извънредно прочувствен човек – положителните актьори са постоянно прочувствени, е имал не един и два случая да напуща Народния спектакъл и това на мен ми дава някаква вяра, че в един миг напред аз ще го видя още веднъж в Народния спектакъл ".

Попитан какво мисли за изказванието на артистите, съгласно които Васил Василев се е потвърдил като несръчен управленец, министърът отговори с въпрос какво значи " несръчен " и сложи под подозрение отнасянето на " несръчен " към Василев:

" Сега ще би трябвало да дефинираме какво значи „ несръчен “, тъй като такива доходи за два месеца в годината Народният спектакъл в историята си не е имал. През последните два месеца видяхме на сцената на Народния спектакъл Кулябин и Джон Малкович. Това не е тъкмо формулировка за „ несръчен ".

Той увери, че прави всичко допустимо да посредничи в спора, тъй че двете страни да се помирят, и че ще продължи да го прави.

" Това, което мога да направя и се пробвам да го върша, откогато влязох в тази позиция, е да приказвам с двете страни и да пробвам да ги събера. За страдание, Александър Морфов имаше здравословни проблеми и не можа да се срещне с мен, само че макар по този начин случилата се обстановка се надявам тази среща да се реализира, тъй като имам вяра, че макар събитията, които се случиха, никога не е късно една рана да бъде оздравена по един или различен метод ".

" Това е моето огромно предпочитание " – отвърна министърът на въпроса може ли да събере двамата, с цел да си свидлив ръцете. " Това е посоката, в която ще не преставам да работя. Каквото и да си мислят двете настоени страни – имам предвид освен двете персони, а и хората зад тях – това е единственият път напред ".

Министър Найденов увери, че пред него Васил Василев е заречен спектаклите на Александър Морфов да останат.  " Това са едни от най-хубавите спектакли на Народния спектакъл ", възкликна министърът.

Движение за права и свободи в Народния или...?

На въпрос по какъв начин му наподобява назначението на човек в Народния спектакъл, който е очевидно привързан с политическа партия – визирайки пиара на Движение за права и свободи Велислава Кръстева, министърът сподели: „ Наистина не наподобява добре, и за мен не изглеждаше добре “.

Но сложи въпроса в по-широк подтекст:

" Аз имам доста другари от разнообразни партии. Когато приказвам с тях, не се интересувам от какви партии са. Имам доста сътрудници, с които работя, от разнообразни партии и още веднъж не се интересувам от техните партии. И тук е дребната неточност на Васил Василев, защото би следвало да се сетим, че през 2013 година Васил Василев и Велислава Кръстева бяха дружно зам.-министри в Министерство на културата. Те бяха екип оттогава, работеха дружно по хиляди разнообразни въпроси. Когато Васил Василев продължи работата си в Плевен, Велислава Кръстева продължи да оказва помощ и на Плевенския спектакъл. Тоест те са екип от доста дълго време и това няма нищо общо с техните политически пристрастия.

Не стои добре, изрично не стои добре и макар това трябва ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма престъпни действия? ".

Заплати

" Опитвам се да трансформира единните разходни стандарти на културните институти и да реализира завишаване на дотацията им по отношение на приходите им, което да даде опция на шефовете да вдигнат възнагражденията на артистите. Създадена е работна група, която работи по този въпрос. След като са подготвени, ще внесем предлагането в Министерски съвет.... Повишението на дотацията ще бъде над 50% ", заяви още служебният министър и съобщи подготвеност в първите дни на новия парламент да внесе този законопроект.

Той приказва и за още една своя самодейност:

" Внесъл съм признат от Министерски съвет законопроект за изменение на Закона, който би трябвало да бъде импортиран в 49-ото Народно заседание, който планува шефовете на държавните културни институти да се регистрират годишно, наблягам – годишно, за осъществяването на своята тактика за развиване на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до наказания. Когато има тотално отклоняване от концепцията, това може да докара и до отстраняването на шефа ", уточни Найден Тодоров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР