Ако има поне 40 българи, желаещи да гласуват в някое

...
Ако има поне 40 българи, желаещи да гласуват в някое
Коментари Харесай

Цветозар Томов, ЦИК: Ако има поне 40 българи, желаещи да гласуват в някое населено място в Украйна, ще образуваме секция там

Ако има най-малко 40 българи, искащи да гласоподават в някое обитаемо място в Украйна, ще образуваме секция там. В уеб страницата на ЦИК се подава заявление. Външно министерство е поискало и е получило позволение за разкриване на секции в Украйна, в този момент всичко зависи от интензивността на българските общности там. Това разяснява за предаването " Твоят ден " по Нова нюз зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Според него има няколко правилото при такива случаи. " Първото съображение да се открият секции в Украйна е да има консулство или посолство в съответното място, което да действа. Третото е, в случай че са дали своят вот 100 или повече души на някои от изборите в последните 5 години преди вота. В Киев оптималният брой дали своят вот е 78 души, а в Одеса 48. Нито едно не е налице и по тази причина нямаме законова опция да открием секции в Украйна ", изясни Томов.

По думите му в случай че е нужно, ще се командироват хора от България, които да провеждат секции в Украйна. " В Турция, Англия, Германия, Съединени американски щати и Испания има най-вече искащи да гласоподават. В Германия имаме позволение за 40 места отвън консулските представителства, в които да се открият секции. Само че повече от 40 са местата, отговарящи на условията. Ще бъдат изпращани машини там, където има дали своят вот най-малко 300 гласоподаватели на предходния избор. Такива секции са 290. Извън страната ще има общо към 800 секции. Преобладаващият метод за гласоподаване отвън страната ще бъде на хартия ", акцентира той. И добави, че няма потребност от закупуване на нови машини за гласоподаване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР