Ако има покана, ще изпратим. Това заяви пред Агенция БГНЕС

...
Ако има покана, ще изпратим. Това заяви пред Агенция БГНЕС
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Ще изпратим делегация за честванията на Охридската архиепископия


Ако има покана, ще изпратим. Това съобщи пред Агенция БГНЕС Негово Светейшество българският Патриарх Неофит, отговаряйки на въпрос дали Българската православна черква ще изпрати делегация в Република Македония по случай честванията на 1000 години от основаването на Охридската архиепископия в град Охрид на 28-ми май тази година.

На въпрос на БГНЕС по какъв начин ще се празнува у нас тази годишнина, патриарх Неофит съобщи: „ Ще се разиска както е признато, по този начин ще го отпразнуваме. Засега още няма стратегия за празнуването “.

На особено съвещание на 13-ти март Светият Синод на Македонската православна черква /МПЦ/ - Охридска архиепископия взе решение за отбелязване на 1000-годишнината от Охридската архиепископия в катедралния храм "Света София" в Охрид на 28-ми май.

Охридската архиепископия /1018-1767 г./

Охридската архиепископия е основана от император Василий Втори през 1018 година след рухването на Първото българско царство под византийска власт. Тя е приемница на намалената в сан Българска патриаршия и обгръща в началото 31 епископии.

Официалните трофеи на охридските архиепископи са: в началото Архиепископ на цяла България, от средата на 12 век се употребява и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи.

Катедрален храм на Охридската патриаршия е базиликата "Света София" в Охрид, която е издигната от княз Борис I в 863 година върху остарял християнски храм от късноримската ера.
 Базиликата "Света София" в Охрид Базиликата "Света София" в Охрид / БГНЕС
През 1767 година по гледище на Вселенския гръцки патриарх Охридската архиепископия е закрита неканонично, а нейният диоцез причислен към Вселенската патриаршия. Последният Охридски архиепископ е Арсений II Охридски

Жителите на Охрид се обръщат с пълномощие писмо от 9 април 1861 година "до представителите на българския народ" в Цариград, да помолят Високата врата за отърваване "от своеволието на гръцкото духовенство, като удостовери основанието на автокефалната архиепископия на Първа Юстиниана Охридска и на цела България". През 1872 година Натанаил Охридски е ръкоположен за пръв митрополит на Българската екзархия в Охрид. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР