Ако има някакъв шанс за съставяне на редовен кабинет между

...
Ако има някакъв шанс за съставяне на редовен кабинет между
Коментари Харесай

Шанс за кабинет само с втория мандат и с компромиси от ГЕРБ и ПП-ДБ

Ако има някакъв късмет за сформиране на постоянен кабинет сред първите две политически сили, това е с втория мандат. Това съобщи Димитър Ганев от Изследователски център " Тренд ".

" Ако има някаква опция изобщо за сформиране на кабинет сред първите две политически сили, то без подозрение би трябвало да се направи компромис и от едната, и от другата. Очевидно с първия мандат държавно управление, излъчено от първите две политически сили, наподобява прекомерно малко евентуално да се случи. Оттук нататък, в случай че има някакъв късмет за сформиране на постоянен кабинет сред тях, това е с втория мандат. Какъв компромис би трябвало да се направи там - в случай че ГЕРБ създадат първия компромис, то тогава компромисът от ПП-ДБ би трябвало да бъде - без политически лица и надлежно специалисти, които под някаква форма да бъдат съветвани сред първите две политически сили ", изясни той пред БНР.

Ако изключим политическото говорене на остриетата в ГЕРБ, би могло да се допусне консенсус, тъй като водачът на партията задава сходен звук, изрече мнението си Ганев. По думите му една от аргументите за това е политическата изолираност на партията:

" Ситуация, от която ГЕРБ с доста мудни стъпки стартира да излиза в последните 3 години. Последната стъпка за излизането от политическата изолираност от страна на ГЕРБ е форма на съдействие с тези, които бяха на митингите през лятото на 2020 година ".

Според него хората няма да одобряват въодушевено коалиция сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и то преди локалните избори:

" Това значи неизбежно просто да се отвори шампанското в централата на ПП-ДБ, тъй като те виждат в това безспорна своя победа на идните локални избори, тъй като наказателният избор и вълната, която може да се разсъни в резултат на една такава коалиция, няма подозрение, че ще бъде налята в мелницата на ПП-ДБ ".

По думите му за ПП-ДБ локалните избори са извънредно значими, тъй като това ще им обезпечи някакво вкореняване в локалната власт. Именно това е и главен техен мотив да не желаят да се коалират с ГЕРБ - с цел да не изгубят гласове на локалния избор, изясни Димитър Ганев.

" Ако има вид за коалиция сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, той няма да се случи в първия мандат. Ако има подобен вид, той ще се случи в третия мандат. Смятам го за малко евентуален ", разяснява още той. Според него такава коалиция ще наподобява експертно, програмно, с стеснен небосвод. По думите му какъвто и кабинет да бъде роден, той ще наподобява по този метод.

" Ако президентът прибърза връчването на мандатите, а нещата отиват към предварителни избори, значи, че ще отидем без гласуван бюджет на избори. Това за трети длъжностен кабинет е злополука ", изрече мнението си Димитър Ганев.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР