Ако има нещо, което ми хареса през месеците на изолация,

...
Ако има нещо, което ми хареса през месеците на изолация,
Коментари Харесай

3 неща, без които едно момиче не може в кухнята

Ако има нещо, което ми хареса през месеците на изолираност, то това беше връщането ми в кухнята. За момиче от града като мен, което обича да изследва нови места за ядене и коктейли, откакто е препускало по задания през целия ден, готвенето постоянно е оставало на назад във времето. Въпреки че от време на време то се трансформира в досадна рутина, точно кухнята е мястото, на което можем да се откъснем от шума у дома, да забравим за крайните периоди, да си сипем чаша вино и да приготвим нещо за обичаните си хора.

И няма потребност всички да сме master chef, тъй като от време на време едни преди малко направени палачинки в съботната заран или спагети за вечеря в средата на седмицата могат да накарат хората към нас да се ухилен.

Сега отново се постанова да останем в домовете си, а тревогата непрекъснато е на прага на дома ни, само че ни се желае да имаме своята Коледа – с аромата на прясно изпечени сладки и парещ шоколад, заобиколени от дребни искрящи светлини по елхата и прозорците. И тъкмо в този момент фамилният уют е оня избавителен бряг от действителността. Затова и аз още веднъж се връщам в кухнята, където офлайн мога да усетя празничния дух след през целия ден онлайн работа и образование, където един пълен мопс изчаква да си получи следващото лакомство.

Признавам, че съвсем постоянно не помня да купя някой артикул, който ми би трябвало за готвенето (понякога и прилежно направения лист не помага), само че пък във връзка с всички останали улеснения за осъществяването на обещано ядене съм безупречна. Сред големи купи, в които мога да разбърквам съставките за кекс, блендер, в който мога да пасирам всичко за секунди, и онази плоска шпатула, с която заглаждам повърхността на обичания си чийзкейк, е и, тъй като ми оказва помощ да сготвям по-здравословно и без потребление на спомагателна лой.

Нещо, което ми е значимо за баницата със сирене, която обичам да подготвям през уикендите, а към празниците си е напряко наложителна. Какви ли трикове не съм употребила, с цел да не залепва за тавата, само че единственото, което ми оказа помощ да се оправя с това стеснение, е точно хартията за печене. А това ме улеснява и при миенето после на самия съд.

Понякога използвам хартията за печене и за пакетиране на подарък. Да, постоянно изскача нещо в последния миг и то откакто опаковъчните средства у дома към този момент са на изчерпване, а магазините затворени. Затова пък на финала се получава нещо друго и автентично.



Наскоро обаче открих и по този начин нареченото, което е за многократна приложимост и може да се употребява за оптималната степен на готвене до 250°C. С него мога да пека и коледните сладки, и обичания ми солен кекс със сирене и маслини, и месото за вечеря. Просто си отсичам колкото ми е належащо за съда (може да се употребява и от двете страни), в който ще го употребявам, а след употреба само разчиствам в топла сапунена вода или го поставям в съдомиялната. И защото се стремя да употребявам допустимо минимум лой, тефлоновото чердже е моят скришен съдружник в здравословното готвене. Заедно с това ми оказва помощ да понижа и количеството боклуци вкъщи, които от време на време са плашещо доста, нали? 



Третото нещо, без което едно момиче (и аз, схваща се) не може в кухнята, сигурно е. От една страна ми оказва помощ да подготвя по-лесно рибата, а пилето на фурна става доста по-нежно и сочно, както и картофките към него. От друга – фолиото е незаместим асистент при съхранението на храна, изключително в ледник, тъй като я резервира свежа, като я защищава от светлината и неприятните миризми. Така, в случай че нещо е останало от вечерята, мога да поднеса за обяд, тъй като въпреки и да работим у дома, постоянно нямаме време за приготвянето на изцяло ново ястие. Около празниците пък знаем от време на време какъв брой храна се постанова да съхраняваме. Малки улеснения, само че незаменими, които ще създадат Коледата освен по-вкусна, само че и уютна! 



С поддръжката на FINO

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР