Ако има едно болно животно, всички свине във фермата се

...
Ако има едно болно животно, всички свине във фермата се
Коментари Харесай

Д-р Дамян Илиев: Ако има едно болно животно, всички свине във фермата се унищожават

Ако има едно болно животно, всички прасета във фермата се унищожават, заяви шефът на Българската организация за сигурност на храните Дамян Илиев във връзка митингите против евтаназирането на всички животни във фермата в Голямо Враново, Русенско.

„ Безусловно е потвърдено, че има вирус в този комплекс. Нашите ферми не са софтуерно разграничени, с цел да не влезе болестта на всички места. Това би било хазарт ”, разяснява още шефът на БАБХ пред bTV.

На въпроса дали институциите в България са проспали обстановката , той отговори с въпрос: „ Трябваше да затворим всички ферми ли, става въпрос за 350 хиляди животни ”.

По думите му въпросът е неплатежоспособен, а прехвърлянето на топката за виновността сега – неефективно.

Той даде образец със село Зидарово, Бургаска област, където собственик е скрил прасетата си у дома по време на евтаназията на домашните свине. После животните са открити и кметът решил да ги евтаназира и погребе без нужните защитни ограничения. Нещата се случват по нашенски, установи шефът на БАБХ. Относно загробването той е безапелационен, че живи свине не са погребвани .-->

Вероятно на фотосите става въпрос за тремор, също видях и фотоси, които не са от България, посочи той.

Илиев разгласи, че изказванията за екокатастрофа поради загробването на хиляди трупове на животни по поречието на Дунав, са безпочвени. „ Имаме 3 инсинератора, които покриват цялата страна, не зная какъв брой коства издръжката им “, сподели шефът на БАБХ. „ Те не могат да бъдат употребявани за изгаряне на евтаназираните свине от огромните ферми, тъй като ще ни би трябвало един месец, а дотогава болните животни ще стартират да се разлагат в стопанствата “, изясни Илиев. Той още веднъж повтори, че убиването на свинете със изсъхнал лед и покриване с пяна е по европейски правилник.

Най-вероятно за Видинско също ще се удостовери съществуване на болестта, предвижда Илиев.

Всички ограничения на БАБХ са въз основата на един кодекс на СЗО за всички към 120 болести и обществото би трябвало да се грижи тези ограничения да бъдат приложени на 100%, прикани в умозаключение шефът на Агенцията по сигурност на храните.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР