Ако има доказателства за сръбско участие в събитията в Северно

...
Ако има доказателства за сръбско участие в събитията в Северно
Коментари Харесай

Буяр Османи: Ако има сръбско участие в атаката в Косово, РСМ да напусне Отворени Балкани

Ако има доказателства за сръбско присъединяване в събитията в Северно Косово Македония би трябвало да преразгледа присъединяване си в самодейността " Отворени Балкани ".


Това сподели македонският министър на външните работи Буяр Османи, съобщи БГНЕС. " Сърбия би трябвало да постави старания и за потвърди, че няма нейна интервенция в събитията в Северно Косово ", сподели още той пред локалната телевизия " Телма ". " Отворени Балкани " бе една доброжелателна концепция, само че съгласно мен, след събитията в Косово от 24-ти септември, Сърбия би трябвало да потвърди, че не е забъркана в тях. В противоположен случай, в случай че има каквото и да е държавно присъединяване в тях, тогава нашето присъединяване в тази самодейност /Отворени Балкани, бел.ред./ става невероятно, както и на останалите страни от района. Тази концепция имаше за цел да се реализира помиряване, само че случилото се в северно Косово, с това нахлуване, уповавам се да се потвърди, че няма държавно присъединяване, само че в случай че се потвърди, че има такова, тогава ние би трябвало да преизпитаме присъединяване си в тази самодейност ", сподели още македонският министър на външните работи.

БГНЕС напомня, че на 24-ти септември под управлението на някогашния заместник-председател на " Сръбска листа “ Милан Радойчич бе осъществено въоръжено нахлуване в село Банска, Северно, при което почина сержант Африм Бунджаку от косовската полиция. След случая Радойчич избяга в Сърбия.

Президентът на Косово Вьоса Османи изиска сръбската страна да съобщи нарушителя Милан Радойчич. " Косово е обект на нахлуване. Косово е жертва на акт на експанзия. Разбира се, първото нещо, което желаеме, е Радойчич и другите терористи да бъдат предадени на Република Косово, с цел да може да се въздаде същинско правораздаване. Сърбия няма добра история във връзка с правораздаването. Няма нито един случай, в който нарушителите, направили военни закононарушения и геноцид в Косово и Босна, да са били изправени пред съда ", сподели Османи.

Радойчич е в " черния лист " на Съединени американски щати и Англия. Забранено му е да влиза и да прави стопанска активност в Съединени американски щати. Включен е в листата заради съмнения за връзки с транснационалната проведена престъпност.

Инициативата „ Отворени Балкани “ има за цел да сътвори обединен пазар сред страните от Западните Балкани. Срещу нея изрично се опълчват Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово. Албанският министър председател Еди Рама и сръбският президент Алексанъдр Вучич са измежду най-големите последователи на „ Отворени Балкани “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР