Ако графикът бъде спазен, изстрелването на “Наука ще е факт

...
Ако графикът бъде спазен, изстрелването на “Наука ще е факт
Коментари Харесай

Двама руски космонавти излязоха в открития космос, за да подготвят МКС за новия модул Наука

Ако графикът бъде спазен, изстрелването на “Наука ” ще е реалност на 20-ти април 2021 година от космодрума Байконур чрез ракета “Протон-М ”.

Първата задача на Рижиков и Куд-Сверчков е да инспектират шлюза на модула “Поиск ”, защото това е първата “космическа разходка ”, която се организира от борда на този модул. След това те ще реалокират антена от модула “Пирс ” към “Поиск ”. Общо няколко извънбордови действия ще бъдат извършени, с цел да трансферират значимия хардуер от “Пирс ” към други съставни елементи на МКС. Целта е “Пирс ” да бъде разкачен от станцията и изведен от употреба. Така ще се освободи място за стиковката на “Наука ”. 

Напомням на читателите, че Русия стартира да строи “Наука ” през 90-те години като авариен модул на дебютния съставен елемент от МКС “Заря ”. Ако изстрелването на “Заря ” бе приключило с повреда, вместо него щеше да се изстреля точно този модул. Но полетът на “Заря ” бе сполучлив и структурата на резервата беше зарязана на 70%. С настъпването на новото хилядолетие Русия се сблъска с дефицит на финанси и запаси да довърши сегмента си на МКС и управлението реши да се преобразува тази запаса в теоретичен модул вместо да се прави нов подобен. Първоначално стартът на “Наука ” бе плануван за 2007 година.

Но след това руснаците се сблъскаха с голям брой проблеми, които забавиха полета на “Наука ” с цели 13 години. През по-голямата част от миналото десетилетие техниците бяха принудени да чистят горивните резервоари на модула от железни стърготини, които неизвестно по какъв начин бяха попаднали там. Според някои клюки някои от по-старите експерти не били получили точни указания какво да вършат с “Наука ” и помислили, че е трябвало да режат модула за скрап…

Тази година “Наука ” най-накрая бе ремонтиран и изпратен към Байконур, където понастоящем е подложен на окончателните тествания преди изстрелването.

Днешната “космическа разходка ” е първа за двамата космонавти, 232-рата, отдадена по поддръжката на МКС и осмата за 2020-та година.

Наблюдавайте галактическата разходка на този линк (Youtube)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР