Ако главният прокурор бъде избиран по начина, залегнал в новите

...
Ако главният прокурор бъде избиран по начина, залегнал в новите
Коментари Харесай

Проф. Пенев: С конституционните промени главният прокурор ще бъде още по-зависим

Ако основният прокурор бъде избиран по метода, залегнал в новите промени, той ще бъде по-зависим. Това е позицията на първия министър на правораздаването след идването на демокрацията в България - проф. Пенчо Пенев.

„ Прокуратурата беше позиционирана, тъй че закупи прекомерно огромна автономия и власт. Самият метод, по който се избира отвън професионалната квота е циничен. Избира го не какъв да е, а най-политизираният орган – Народното събрание. Това разрешава да прониква политическо въздействие в системата ", уточни той в предаването " 120 минути " по бТВ.

Професорът, който е бил и парламентарен арбитър, счита, че в съдебната гилдия би трябвало да има превес на експертите – съдии, определени от съдии, само че не в тази съразмерност, която планът предлага, тъй като " в прокуратурата навлиза повече политическият фактор ".

Той напомни, че текстовете плануват съответствие 1:2:6 -  шестима души ще бъдат посочените от Народното събрание.  " Освен основния прокурор, ще има двама прокурори и един следовател. Смисълът на отвън професионалната квота е да управлява, следи и основава чувство, че обществото не е изолирано от активността на съвета. В случая това е прекомерно ", добави проф. Пенев.

Самият той преди години е предлагал в Конституцията да залегнат текстове, ограничаващи пълномощията на основния прокурор и да навлезе моделът „ прокуратурата към съда ". Предложенията обаче срещат отпор от прокуратурата и Върховния съд. „ Моделът значи признание ролята на съда като главен притежател на правосъдната власт, а този модел не разрешава прокуратурата да има личен огромен уред, с който евентуално да упражнява нерегламентирано по-голямо въздействие, от това, което законът дава. „ Прокуратурата към съда " значи, че йерархията се упражнява без прескачане на равнища, поредно и не може основният прокурор да командва по какъв начин да се взема решение делото на един първокачествен или вторичен прокурор ", изясни Пенев.

Според него разновидността е или Народното събрание да избира, само че различен да номинира, или – Народното събрание да избира най-вече четирима, а други институции, като президентът, университетските среди и адвокатурата, да избират останалите до 11.

" Тогава ще е ясно кой стои зад кандидатурите. Най-важният въпрос за прокуратурата е по какъв начин да действа йерархията – тя би трябвало да бъде законово открита, йерархичната интервенция да става без прескачания на равнища, да бъде проследима, открита и да бъде упражнявана по метод, който да укрепва независимостта на наблюдаващия прокурор ", добави той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР