Ако Гърция не изпрати газ в Северна Македония, то скоро

...
Ако Гърция не изпрати газ в Северна Македония, то скоро
Коментари Харесай

Kathimerini: Гърция не трябва да допуска България да продава газ на РСМ

" Ако Гърция не изпрати газ в Северна Македония, то скоро София ще може да продава остатъка си, въвличайки Скопие в геополитическите си проекти. Искаме ли това? “ – написа гръцкото издание Kathimerini в материал на създателя Ставрос Дзимас, показан без редакторска интервенция от Агенция " Фокус “:

" Стартът на комерсиалната употреба на интерконектора Гърция-България (IGB), който придвижва природен газ от Гърция за България, беше облекчение за северните ни съседи. Създаде чувство за сигурност в обществото, че семействата няма да измръзнат през зимата и в това време има опция на смъртоносната енергийна прегръдка на Русия, която към този момент спря крановете.

IGB трансформира енергийната карта на Балканите. Сега се открива опцията районът да се свърже още повече с енергийните мрежи на Югоизточна и Централна Европа и да се трансформира в център, с употребата на втория водопровод за природен газ от Солун до Северна Македония.

Атина и Скопие подписаха съответното съглашение през септември 2021 година в Солун, в наличието на американския дипломат, което акцентира геополитическото значение на плана.

Въз основа на договорката се чака газопроводът да се простира на над 123 километра от Неа Месимврия до Неготино, през граничните градове Евзони и Гевгелия, свързвайки националните газопреносни системи на Гърция и Северна Македония.

Първоначалният му транспортен потенциал ще бъде 1,5 милиарда кубически метра годишно, с опция за разширение до 3 милиарда кубически метра, като са направени проекти, тъй че тръбопроводът да може да транспортира и " зелен “ водород.

Текущата информация демонстрира, че следва търг за плана и в двете страни, като нараства ползата и от други страни, като Сърбия, Косово и даже Унгария.

Не можем да си позволим да бъдем безгрижни или неуверени във връзка с икономическата и най-много националната изпълнимост на подобен план със Северна Македония. Нека не се простреляме още веднъж в крайници. Развитието в енергетиката е бързо. Русия се пробва да трансформира Турция в разпределителен център и да върне пазарите на Югоизточна Европа назад в нейното енергийно лоно, до момента в който тези пазари се борят да станат самостоятелни. Гърция също претендира за ролята на енергиен състезател и в случай че в действителност желае тази роля, би трябвало да задейства и този втори портал за природен газ на Балканите, тръбопроводът със Северна Македония.

Енергията в днешно време е, наред с други неща, мощен инструмент за въздействие: в случай че Гърция не изпрати газ в Северна Македония, то скоро София ще може да продава остатъка си, въвличайки Скопие в геополитическите си проекти. Искаме ли това? “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР