Ако филмът за Левски беше нелеп, Ботев от същия автор,

...
Ако филмът за Левски беше нелеп, Ботев от същия автор,
Коментари Харесай

Защо се подиграват с Ботев по БНТ?

Ако филмът за Левски беше безразсъден, Ботев от същия създател, който чак се и демонстрира в него  ( Максим Генчев) е същинска насмешка - образец за невиждана беззащитност. То и филм не е, повече наподобява на учебна самоинициатива. Подигравка е и с киното.

Жалко е, че в Българска национална телевизия, която излъчи това нещо като нищо, към този момент няма живописен съвет. Той би спрял такова изумително проваляне и би икономисал националното оскърбление в навечерието на 175-годишнината от рождението на най-големия български стихотворец и журналист след броени дни.

Освен неналичието на естествен сюжет и на съответна постановка, профанския монтаж, нищо-и-никаквите фотоси, подигравката с мъртви хора, освен това национални герои, чрез цитати от поезията на Ботев, е повече от прекомерна.

Така Каравелов ни в чеп, ни в ръкав вика: " Гарванът грачи грозно, злокобно " по адрес на печатаря си, а Ботев - нему: " Птицо проклета ".

Обидно е за всички ни 150 година след убийството на най-светлия облик в нашата история някой да се подиграва тъкмо с великото стихотворение Обесването на Левски и с драмата в него.

Обидно е и представянето на Каравелов, Стамболов, Бенковски, Заимов, Волов като карикатурни облици сами по себе си, а всички дружно - като неуместно сборище от неудачници, претенциозни, егоцентрични и не изключително интелигентни. А не е и правдиво.
На този декор " а на вас - ананас " като имитация при завладяването на кораба Радецки от четата на Ботев е просто безопасен кич. Далеч не единствен във " кино лентата ".

Глупаво е потреблението от основния воин на македонското " ке ", до момента в който изпълнителят зле прикрива мьекането си, само че най-много в случай, че поетът - бунтовник въпреки всичко е родом от Калофер.

Югозападен акцент неизвестно за какво употребява и турчинът, изобразен на екрана от Ники Илиев: вместо " къде ", пита  " дека ". В същото време, неизвестно за какво румънците ту приказват на родния си език, ту на нашия. А революционерите за щяло и нещяло поставят имената в падеж, което е просто симптом за тоталната неначетеност на създателите. Нелепост са и родопски или най-малко сливенски гайди на връх Вола. Пълна каша и никаква връзка с основния мозък!

Апропо, макар неизградения от създателите облик, Ники Илиев се оправя най-добре с ролята, която са му дали, спрямо останалите реализатори. По-неубедителен е вуйчо му Георги Кадурин, за което има опрощение - и за него темперамент няма построен - единствено нахвърляни в празното пространство реплики. При липса на драматургия, а с това даже на един построен и търпящ развиване облик, на актьорите не им остава нищо друго, с изключение на да наподобяват прекомерно неубедителни пред камерата.

Несръчно пресъздадените бойни подиуми нямат потребност от коментар - псевдоисторическите възстановки на драмсъставите от село са по-убедителни.

Но не би било зле в нещо, което претендира за биографичен филм и то за велика историческа персона, да има най-малко най-малко доближаване до събитията на върха на Балкана.

Ако създателите най-малко в това се бяха справили, може би ненапълно щеше да има пояснение за толкоз безсмислено хвърлен труд и немалкото потрошени пари. Как можеха да го създадат? Ами с някаква истинска догадка, създадена и разиграна на екрана за гибелта на Ботев, за която има разнообразни версии и по която се водят разгорещени полемики през последните години - дали е от османски или от другарски огън, дали пък не е акт на обезсърчение, завършващ една чутовна всеотдайност?

А поднесеното във " кино лентата " е просто продължение на цялата непохватност и повърхностност на продукцията и няма никаква историческа и даже практическа логичност. Освен логиката на тоталния, невъобразим и невиждан неуспех, несъмнено.

 

 Борис Ангелов

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР