Ако Европа солидарно не овладее растящите цени, кризата в енергетиката

...
Ако Европа солидарно не овладее растящите цени, кризата в енергетиката
Коментари Харесай

Румен Радев: Ако Европа солидарно не овладее ръста на цените, енергийната криза ще се превърне в социална и политическа

Ако Европа солидарно не овладее растящите цени, рецесията в енергетиката доста бързо може да излезе от надзор и да прерасне в обществена и политическа рецесия с всички последици. Това уточни президентът Румен Радев пред публицисти след присъединяване в неофициалното съвещание на Европейския съвет в Прага.

По думите на президента, когато се приказва за наказания, налагани от Европейски Съюз, е нужен изчерпателен разбор за техните средносрочни и дълготрайни последици, тъй че те да не повреждат необратимо европейската стопанска система. „ Когато приказваме за наказания, би трябвало да е ясно, че няма да допуснем наказания, които повреждат енергетиката и стопанската система на България ", акцентира още президентът и добави, че при подготовката за сегашния Европейски съвет страната ни сполучливо е предотвратила включването на нуклеарната енергетика в този санкционен пакет. По отношение на въпроса за установяване на таван на цените на природния газ, президентът уточни, че е налице предпочитание за справяне с ценовата рецесия, само че към момента се разискват съответни механизми и стъпки.

„ Политици, които тласкат България към война, без значение дали от незнание, или изгода, дължат отговори на българите чии ползи обслужват ", съобщи президентът в отговор на въпрос за рецензиите на „ Демократична България ", че не се е включил към декларацията, призната от някои страни в Източна Европа, във връзка с участието на Украйна в НАТО. „ С цялостна увереност не подписах декларацията за присъединение на Украйна в НАТО, тъй като това в този момент би означавало война сред НАТО и Русия ", акцентира Румен Радев. „ Ще продължа да бъда виновен към българските жители и като президент и висш главнокомандващ ще работя против въвличането на България във войната, без значение под какви красиви изречения се прикрива това ", уточни още президентът. По думите на президента е удивително, че на фона на енергийната и икономическа рецесия в цяла Европа " Демократична България " бърза да тласне страната ни във войната още преди да бъде призован Народното събрание. „ Трудно за поверие е, че управлението на коалиция, която претендира за либералност и морал в политиката, може да си служи с такива откровени неистини операции ", уточни още президентът.

Румен Радев чака партиите в новоизбраното Народно заседание да не не помнят, че преди всичко би трябвало да слагат ползите на българските жители. Във връзка с конституционната процедура за сформиране на държавно управление президентът още веднъж съобщи, че ще даде задоволително време на партиите да обсъдят правилата и целите, към които да се обединят, тъй че да се излъчи управническо болшинство и държавно управление. „ Изключително значимо е да имаме парламент, тъй като българският парламентарен модел на властта се основава точно върху Народното събрание ", добави Румен Радев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР