Ако Европа не иска да бъде изтласкана от значимата си

...
Ако Европа не иска да бъде изтласкана от значимата си
Коментари Харесай

Експерт: От изхода на войната в Украйна ще зависи мястото на Европа в бъдещия международен ред

Ако Европа не желае да бъде изтласкана от значимата си роля в интернационалния ред, би трябвало да направи всичко допустимо Украйна да победи.

Това сподели пред БНР Ивайло Иванов, специалист по национална и интернационална сигурност, като посочи, че от изхода на войната в Украйна ще зависи къде ще се намира Европа в бъдещия геополитически ред и дали ще бъде един от факторите, които ще дефинират разпоредбите в него.

Според него Европа би трябвало да наложи " нашите правила и разбирания за това какъв би трябвало да бъде този интернационален ред ".

" Ограничените триумфи, които Украйна реализира вследствие на контранастъплението през миналата година, се дължаха на забавянето на помощта от Европейски Съюз и Съединени американски щати.... Решенията, които взехме, не дават учредения да твърдим, че ние в действителност сме подготвени да действаме по метода, по който би трябвало, в случай че считаме, че този спор е жизненоважен за нас ", разяснява специалистът.

Ивайло Иванов беше безапелационен, че с нападението над Украйна през февруари 2022 година Русия унищожава интернационалното право и зачертава неговите разпореждания.

" В момента се намираме в това междувремие, когато остарелият интернационален ред бива разрушаван, а новият към момента не е пристигнал - когато ще имаме построени правни правила сред водещите геополитически субекти в света.... В този конфликтен свят, който се обрисува - най-малко няколко десетилетия, до момента в който бъдат открити нови правила и ефикасни институции, които да поддържат тези правила, има голям брой страни - като стартираме от непосредственото ни обграждане и приключим с Китай - които, в случай че видят, че Европейски Съюз не демонстрира задоволително решителност да сдържа и да се опълчва даже с военна мощ на нападателни упоритости и планове, ще бъдем (ЕС) подложени на солидно изнудване от голям брой страни, които претендират да бъдат фактори в този нов интернационален ред, " разяснява специалистът.

По думите му колкото повече недостатъци Европейски Съюз показва, толкоз повече страни ще се възползват от това, с цел да реализиран своите ползи.

Ивайло Иванов по национална и интернационална сигурност акцентира, че въпреки и да са отдалечени от нас - военните спорове в Украйна и в Газа директно ни засягат.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР