Ако едно време хакерите са изтривали информацията ви, сега я

...
Ако едно време хакерите са изтривали информацията ви, сега я
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност: Днес хакерите „отвличат” и криптират информацията

Ако едно време хакерите са изтривали информацията ви, в този момент я „ отвличат ” и криптират, освен това на вашето устройство, а по-късно желаят стабилен откуп, с цел да я върнат на притежателите. Това съобщи специалистът по киберсигурност Борислав Сестримски пред Би Ти Ви.
Държавата и бизнесът имат нужния програмен продукт и хардуер, с цел да отбрани жизненоважната информация и да подсигурява нейната сигурност, само че не знаят по какъв начин да го ръководят. „ Те не оправят добре с това да настройват и поддържат устройствата си на положително равнище. Няма експерти, които да боравят вярно с това оборудване”, изясни той.

Кибер сигурността изисква ежедневна грижа, както и инструментите, които ни я обезпечават, безапелационен е Сестримски, който разяснява случая с офанзивата против Национална агенция за приходите, при който бяха откраднати персонални данни на 5 милиона българи.

„ Трябва да има проект, който доста в детайли да разказва, в случай че се случва киберинцидент, по какъв начин би трябвало да се действа: дали да се изключи тази система и да се включи друга аварийна система. Разбира се, това е безценен вид. Но при положение на случай би трябвало да знаят по какъв начин да реагират, по какъв начин да уведомят страната, че се е случило такова произшествие, да се знае какво се чака в избран миг да покрие страната при подобен случай като осведомителна сигурност и пренасяне на запас. Трябва да има план”, съобщи специалистът.

„ Компаниите в България към момента не вършат оценка на своя кибер риск. Не е известно това да се замислиш какво ще се случи с бизнеса ти, в случай че спре”, счита Сестримски.

Той не обича да употребява термина „ бял хакер”, а изяснява, че има специалисти по киберсигурност и хакери, а общото сред тях е, че употребяват еднакъв инструментариум, с цел да реализиран своите цели.

Експертите по киберсигурност подписват редица документи с фирмите, чиито системи тестват и работят по избрани правила, като разкриват слабостите на системата на притежателите, а хакерите експлоатират недъзите, които са разкрили в осведомителната система на дадена компания.

Ако едно време хакерите са изтривали информацията ви, в този момент я „ отвличат” и криптират, освен това на вашето устройство, а по-късно желаят стабилен откуп, с цел да я върнат на притежателите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР