Ако единственото правно основание за обработка на лични данни е

...
Ако единственото правно основание за обработка на лични данни е
Коментари Харесай

20 милиона евро глоба за фирми за използване на лични данни без съгласие

Ако единственото правно съображение за обработка на персонални данни е единодушието на жителя и той не е го е дал, тогава компанията предстои на глоба, която може да доближи 10 милиона евро. Ако е наранено повече от едно физическо лице пък се планува санкция да 20 милиона евро. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов във връзка Общия правилник за отбрана на данните – General Data Protection Regulation (GDRP). В рамките на Българското председателство следва приемането и на регламента за култивиране на персонални данни в региона на електронната търговия и телекомуникациите. Той основава повишени гаранции на отбрана за жителите на Европейски Съюз.

Новата правна рамка в региона на персоналните данни следва да време в действие през май по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. За тази цел КЗДЛ стартира осведомителната акция през февруари за запознаването на жителите и бизнеса с новите правила, свързани с обработването на информация за жителите. Тя стартира от Пловдив и продължава до април в още четири града. Експертите на комисията ще са във Велико Търново на 7 март, във Варна на 19 април и в Бургас на 20 април. На 22 и 23 април в София следва среща с дребния и междинния бизнес, а акцията ще завърши с конгрес на 13 юни в НДК под егидата на Българското председателство.

Личните данни не би трябвало се събират безсистемно, а единствено за съответни бизнес цели или с цел да се изпълнят пълномощия на обществения орган, безапелационен е Венцислав Караджов. В момента се преглеждат общите условия на операторите и договорите им с клиентите, с цел да се ревизира дали те дават отговор на новите условия. Ако има неравноправни клаузи, комисията първо ще предпише премахването им в избран период. Ако това не стане - се постанова глоба.

Няма ограничаване за админите да обработват единствено избран тип персонални данни, те сами дефинират типа персонални данни и задачите, за които ще ги употребяват, коментира още ръководителят на Комисията. Има и благоприятни условия, в които персоналните данни на физически лица се обработват освен с тяхно единодушие, като при осъществяването на банкови интервенции, да вземем за пример или при обстановки на наложителност, когато човек е в безпомощно положение, а се постанова бърза реакция за отбрана на живота и здравето му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР