Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжаОбъл,

...
Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжаОбъл,
Коментари Харесай

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е неистина
Объл, хубав, добре завършен, само че на никое място не е напукан, има формата на бял самун, само че на етикета написа, че ръжен. Това значи, че в него има най-малко 90% бяло брашно и 10% ръжено, изясняват специалисти пекари част от заблудите, които ползват търговци.

100% ръжен самун може да има единствено в един вид - изпечен в шаблон и наподобяващ на тухличка. А че се боядисвал, било технология от 300 години. Тогава се вкарва ръженият малц, или така наречен печена ръж. Малцът се вари като кафе, има отвара и спойка. Така се получават цвят и мирис.

Според специалисти по здравословно хранене хлябът би трябвало да се избира съгласно ястието. По-леките като белия, типовия, “Добруджа ”, може да се съчетават с по-тежки храни като фасул да вземем за пример.

Неправилното предпазване на хляба, слагането му в найлонова опаковка, до момента в който е парещ, или дългият интервал от датата на производството му могат да провокират появяването на плесени. Някои от тях са рискови за здравето на човек.
Салатата би трябвало да се съчетава с по-тежки хлябове като ръжен и пълнозърнест.

Не може човек да твърди, че е на диета, а да е консумирал чорба от елда, която е тежък артикул, с самун от лимец. Това е гърмеж за стомаха, който три дни ще се чуди по какъв начин да го обработи. Диетични хлябове са тъмните, те са тежки и мъчно обработваеми. Затова се ядат по малко, засищат и се комбинират с лека храна.

Има и самун с мая, който е с невисок гликемичен показател и е подобаващ за диабетици, тъй като не качва внезапно равнището на кръвната захар. Действал и като пробиотик, както киселото зеле и киселото мляко.

За производството на мая се смесвят брашно и вода, оставят се да ферментират при температура, на която да се развият качествените бактерии, с които да се закваси хлябът, изяснява Станислава Кунева, която е хлебопроизводителка.

При кваса ферментацията е дълъг развой. Той на процедура не може да стане за 2-3 часа, без значение дали температурата ще е 20, или 100 градуса.

Хлябът с мая не е в никакъв случай бял, има леко кремав нюанс и леко кисела жила.

По тези белези се познава, само че външно рядко може да се разпознае.

Използват се разнообразни брашна - от бяло до пълнозърнесто. Бялото е доста тънко, пълнозърнестото съдържа над 95% от зърното, което се смила. Работи се с пшеница, лимец, спелта, ръж, овесени флейки. Най-скъп е лимецът, тъй като не се отглежда всеобщо и дава невисок рандеман по отношение на пшеницата да вземем за пример.

Лимецът се разграничава от пшеницата, която е с доста по-високо наличие на глутен. Хлябът от лимец е тежък и компактен, а другият - лек и въздушен. Но хлебопекарните качества не би трябвало да се бъркат с потребните на хранителния артикул, изяснява Кунева.

По-полезен самун измежду тези направени с мая е този, който шупва с дълга ферментация, което подсигурява, че захарите в него са разградени и е кондензиран на млечнокисели бактерии - той е богат на пробиотици и това го прави по-лесносмилаем и с повече хранителни свойства. Пълнозърнестото брашно да вземем за пример има повече хранителни детайли за разлика от бялото, което е пресято и в него е останало главно нишесте.

“Цветът на хляба идва както от културата, по този начин и от смилането на брашното, което се назовава секта. За да се реализира бял цвят, брашното се пресява няколко пъти, с цел да се отдели обвивката на зърното. От 100 кг зърно ще се получат 71 кг брашно. При пълнозърнестото брашно - от 100 кг суровина се получават 95 кг, като от него се маха зародишът, който съдържа лой, с цел да не гранясва ”, споделя Кунева. Всяка просвета може да бъде пресята като фина секта или да е в пълнозърнест тип. От това по какъв начин се пресява брашното след мелене на зърното и каква част от обвивката се маха, зависи какъв тип брашно ще се получи. Ако се пресеят всички обвивки, т.е. брашното мине няколко пъти през ситото - остава единствено 71 кг. Настрана остават грубите люспи, или така наречен трици. При пълнозърнестото брашно те се връщат в брашното, при бялото - не.

“Ако купите самун от магазина, който е мек и с мрачен цвят, може да има част пълнозърнесто брашно, само че не е 100%.

Триците, фибрите тежат, основават компактност. Ръженото брашно е по-сиво и може да даде оцветяване, само че е по-вероятно да има някаква добавка ”, споделя Кунева. Цената и качеството на хляба зависят от материалите, труда и уменията. В Украйна да вземем за пример има така наречен обществен самун, който се прави с по-евтини материали и е предопределен за хората с ниски приходи. Те обаче са осведомени, че ядат нискокачествен артикул. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР