Ако до “вчера всеки бизнес можеше да твърди, че е

...
Ако до “вчера всеки бизнес можеше да твърди, че е
Коментари Харесай

Накъде ще се насочат финансовите ресурси - пъзелът започва да се нарежда

Ако до “вчера ” всеки бизнес можеше да твърди, че е резистентен, напълно скоро няма да е по този начин

„ Амбициозна “ е може би една от най-често употребяваните дефиниции за така наречен Зелена договорка на Европейската комисия. Едва ли към този момент има някой, който се съмнява в желанията на Европейска комисия да поведе битката към климатична индиферентност. В тази посока Комисията работи все по-активно и с от ден на ден конкретика. Безспорно, рецесията с Ковид-19 имаше своето отражение, само че към този момент са факт част от стратегическите документи и регламенти, които дефинират допълнително елементи Зелената договорка. Един от тях, за който към момента не се „ приказва “ толкоз интензивно, най-малко в България, е Европейската Таксономия за устойчиви финанси, която дефинира кои стопански действия са екологично устойчиви. Тук е мястото да се означи, че не става въпрос за цели стопански браншове, а за обособени действия. През юни т.г. Европейският парламент одобри правилник, който основава рамката за улеснение на устойчивите вложения.

Какво е новото?

До момента нямаше регламентирани критерии за това кои стопански действия могат да се смятат за устойчиви и екологосъобразни. Таксономията прави тъкмо това, като задачата е да се насърчат вложенията към „ зелени “ действия и планове. Вече са налице инструкции и цели, а напълно скоро ще ясни критериите и знаците, по които да бъдат оценени икономическите действия. Таксономията включва и две под-категории: „ подпомагащи “ и „ преходни “ действия. Към момента не е разполагаем така наречен „ кафяв “ лист с критерии за идентифициране на действия, които имат доста негативно влияние, само че се чака подобен да бъде направен на по-късен стадий, най-вероятно към края на 2021 година

Финансовият бранш ще бъде съществено обиден, защото действително се дефинира нова посока за финансовите потоци. Инвестициите ще се насочат към действия и компании, които могат да потвърдят, че способстват за постигането на избрани екологични цели. Това се отнася както за обществените финансови запаси, по този начин и за частните вложения. Всички финансови артикули, които настояват, че са устойчиви, ще би трябвало да го потвърждават.

Коя икономическа активност е устойчива?

Класифицирането на избрана активност като устойчива, изисква тя да способства значително за постигането на една или повече екологични цели, дефинирани в Европейската Таксономия. Тези цели към този момент са ясни:
2.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР