Ако често ви се случва да останете без хляб за

...
Ако често ви се случва да останете без хляб за
Коментари Харесай

Ароматно, лесно и здравословно хлебче от лимец

Ако постоянно ви се случва да останете без самун за вечеря, не ви се върви до магазина или пък ви се хапва, само че се въздържате от наличието му в менюто ви, не щеш ли има edna чудесна опция.

Хлебчето от лимецово брашно е извънредно елементарно и бързо за подготвяне и без никаква лой . Освен това не изисква доста съставки, нито пък време за месене или втасване като обичайния бял самун да вземем за пример.

Необходимите артикули са:

► 250-300 гр брашно от лимец
► 2 ч.л. сода
► 4-5 с.л. кисело мляко
► микс семена
► риган (може и друга фалшификация съгласно предпочитанията)
► вода

 самун лимец Личен списък

Първо в една водна чаша сипваме 2 чаени лъжички сода, само че не цялостни догоре, към нея прибавяме 4-5 супени лъжици кисело мляко, с цел да се задейства содата, доливаме и малко вода, тъй че да се получи към 200-250 мл течност. Друг вид е да разтворите содата в чаша с вода и чаена лъжица оцет , само че по този начин е по-вероятно да я усещате във усета на хлебчето след изпичане, в случай че не се е разтворила изцяло.

В дълбока купа прибавяме 250-300 гр брашно от лимец, шепа микс от семена (слънчогледови и тиквени семки, сусам, маково семе и други, какъвто микс откриете в магазина) и няколко щипки риган по ваш усет. Може да експериментирате и вместо риган да сложите друга ваша обичана фалшификация като босилек или розмарин да вземем за пример – опитвали сме и трите разновидността и хлебчето постоянно се получава вкусно и ароматно.

 самун лимец Личен списък

Към сухата примес прибавяме последователно айряна със содата и бъркаме, до момента в който брашното поеме течността. Тестото би трябвало да се получи гъсто и лепкаво – в случай че ви се коства прекомерно воднисто, прибавете още 1-2 супени лъжици брашно.

Покриваме с хартия за печене дъното и страните на продълговата форма за кекс и изсипваме сместа. Обикновено се получава малко количество, тъй че не се тормозете, че не покрива цялата форма , а и по време на печенето ще се надигне доста. Преди да сложите хлебчето в печката, поръсете го от горната страна с още малко микс семена. Лимецовото хлебче се пече към 1 час в авансово загрята на 180 градуса фурна.

 самун лимец Личен списък

Още предписания вижте ТУК >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР