„Ако БСП не се обедини около идеи и хора, няма

...
„Ако БСП не се обедини около идеи и хора, няма
Коментари Харесай

Петър Витанов: В БСП не може да има чегъртане и остракиране, трябва ни обединение

„ Ако Българска социалистическа партия не се сплоти към хрумвания и хора, няма бъдеще. Трябва да сложим в центъра на дебата тематиката за тежките неравенства в България “. Конгресът на партията може да даде началото на възраждането на Българска социалистическа партия “. Това сподели пред радио „ Фокус “ евродепутатът Петър Витанов, който е началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

„ Ние сме в невиждана рецесия след последните избори. И да, доста мои съпартийци споделят, че сме във властта, само че там е и „ Демократична България “, която също има вицепремиер и няколко министри и взе 5 % от гласовете на гласоподавателите “, сподели Витанов.

Той счита, че в събота би трябвало да стартира сериозен диалог за бъдещето на партията. Как левицата да възвърне своето въздействие и да бъде водеща в политическия живот в страната.

„ Най-важното е да има разговор, тъй като два месеца след изборите се събрахме единствено един път, с цел да създадем разбор на изборите “, добави евродепутатът.
Според Витанов централна тематика за левицата би трябвало да е тази за големите неравенства в страната ни.

„ В България неравенствата са като тези в Чад или Камерун. Никъде в Европа няма такава беднотия. Подобна дясна политика и равни налози за небогати и богати няма даже в ултралибералната Америка. Не може корпорация с милиарди и едноличен търговец да се таксуват по идентичен метод “, сподели още Витанов.

„ Всички тези леви хрумвания би трябвало да бъдат артикулирани от нови хора, с сила, хъс, възторг. В Българска социалистическа партия не би трябвало да има чегъртане, остракиране, изключване. Всички дружно можем да вдигнем партията “, счита още социалистът. „ Ако партията не се сплоти, няма бъдеще. Ние би трябвало да сложим завършек на разграничителните линии. Трябва да намерим хора, които сплотяват. Няма по какъв начин да се примиря нашата партия да бъде четвърта мощ, или да бъде в ролята на златен пръст. Всички, които обичаме Българска социалистическа партия, би трябвало да намерим пресечната точка и да се оттласнем от дъното “.

Според Витанов другото значимо събитие в събота е встъпването в служба на президента Радев. С успеха си на изборите той е посочил, че левите хрумвания могат да сплотяват.

За първите дни на ръководството Витанов разяснява, че държавното управление получава тежко завещание, само че всички чакат решителни дейности.

„ Истината е, че има тежко завещание и то се вижда най-отчетливо в преброяването на популацията – за 10 години имаме 800 000 по-малко българи. Сега кабинетът би трябвало да се оправя с ужасяваща рецесия – финансова, здравна, енергийна. Има известна неумелост от партията- мандатоносител, само че се надявам тя бързо да бъде преодоляна, тъй като не можем да си позволим връщане обратно “, сподели още социалистът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР