Ако Брексит беше телевизионен сериал, със сигурност щеше да се

...
Ако Брексит беше телевизионен сериал, със сигурност щеше да се
Коментари Харесай

Ако Брексит беше телевизионен сериал

Ако Брексит беше ефирен сериал, сигурно щеше да се радва на голям триумф. Мелодрамата - със своите безчет непредвидени обрати и политически борби - щеше да обере редица награди от кино фестивали, написа Дойче веле.

Това е действителността!

Проблемът е в това, че Брексит не е нереалност, на която може да бъде комплициран край с отдалеченото за тв приемника. Брексит е част от действителния живот. И за британците, и за Европейски Съюз. И последователно тази драма се трансформира в същинско изтезание за фена. Премиерът Борис Джонсън се провали (засега) със своята договорка с Европейски Съюз за Брексит - втората по рода си. Депутатите в Лондон одобриха корекция, с която отложиха гласуването й. Те се притесняват, че до 31 октомври Джонсън въпреки всичко може да откри малка врата, през която да прокара така наречен корав Брексит. Затова парламентаристите в Лондон желаят първо да се срещнат в детайли с всички законопроекти, нужни за протичането на контролиран Брексит, преди да гласоподават контракта. А това няма по какъв начин да се случи преди 31 октомври .

Затова в този момент етапа за договаряния би трябвало да бъде удължена. С други думи: следва нов епизод от мелодрамата Брексит. Европейски Съюз несъмнено би се съгласил да даде пролонгация на Англия за трети път. Не е загадка, че Брюксел не желае да има никаква виновност за възможен нерегулиран Брексит. Условието обаче е Лондон да изпрати писмо до Европейски Съюз с искане на нов период и да уточни основателна причина за това. А писмото би трябвало да е подписано от Борис Джонсън. Той прочее беше декларирал следното: "Предпочитам да лежа мъртъв в гроба, в сравнение с да апелирам за пролонгация ".

В събота вечерта (19 октомври) фактически дойде такова писмо - с молбата срокът за Брексит да бъде продължен до 31 януари 2020. То обаче не беше подписано от премиера, тъй като Борис Джонсън е твърдо срещу удължаването. Малко по-късно обаче от Лондон бе изпратено и второ писмо до Европейски Съюз - към този момент подписано от английския министър председател. В него Джонсън ясно декларира, че е строго срещу удължаването на периода. За да не се стигне до някакво неразбирателство, английският дипломат в Европейски Съюз Тим Бароу също изпрати писмо до Европейски Съюз - в него Бароу показва, че молбата за удължение на периода за Брексит не е била подписана от Джонсън, защото законът задължавал английското държавно управление да изиска отсрочване. И по този начин: дотук общо три писма от Лондон до офиса на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

Какво ще реши Европейски Съюз?

Европейският съюз ще отсрочи излизането на Англия до февруари 2020 година, в случай че английският министър-председател Борис Джонсън не успее да получи утвърждение за своята договорка за Брексит в Народното събрание тази седмица, съобщи Ройтерс, като се базира на в. "Сънди таймс ".

Според английското издание, което цитира дипломатически източници, се планува Англия да може да напусне по-рано - на 1 или 15 ноември, през декември или януари, в случай че договорката на Джонсън бъде утвърдена, преди да изтече удължаването.

Вестникът показва, че няма да бъде взето решение, до момента в който страните от Европейски Съюз не преценяват възможностите за одобрение на съглашението за Брексит в Народното събрание. Ако Джонсън се сблъска със съществени компликации или депутатите наложат втори референдум за Брексит, тогава страни като Германия ще упорстват за по-дълга пролонгация, вероятно до юни следващата година.

Дипломати и чиновници от Европейски Съюз, представени от Ройтерс, споделиха, че според от развиването на събитията във Англия опциите за удължение на периода за Брексит варират от отсрочване единствено с още един месец, т.е. до края на ноември, до отсрочване с половин година или повече.

За публиката, за хората, наранени от Брексит, компаниите, търговците, риболовците, експортьорите и за още доста други това към този момент не е по никакъв начин занимателно. В почивните дни стотици хиляди британци излязоха в Лондон на митинг против Брексит. Те желаят страната им да остане в Европейски Съюз или най-малко да бъде извършен нов референдум. Депутатите в английския парламент би трябвало да чуят техния глас. Брексит не е телевизионно шоу, макар че от ден на ден замязва на такова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР