Ако българите не бъдат вписани в конституцията на страната, няма

...
Ако българите не бъдат вписани в конституцията на страната, няма
Коментари Харесай

Йотова: Ако българите в РСМ не бъдат вписани в конституцията, няма да има и сантиметър напредък в преговорите за еврочленство

" Ако българите не бъдат вписани в конституцията на страната, няма да има и сантиметър прогрес в договарянията на Република Северна Македония за европейско участие. Няма да има междуправителствена конференция, няма да има отчет на Европейска комисия, с които да стартират действителните договаряния ”, уточни Йотова след среща с посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов.
Вицепрезидентът на България Илияна Йотова се срещна с представители на българската общественост в Република Северна Македония в постройката на българското посолство в страната и им благодари за куража да отстояват българското си съзнание, обичаи, език, история, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Скопие Маринела Величкова.

„ Нашата обща цел е да свалим градуса на напрежението, да се борим всекидневно с този отблъскващ език на омразата, който се лее в Северна Македония във връзка с България и българския народ, против всички опити за дискриминация на българите в в страната. Каквито и да са дейностите на Република Северна Македония, каквато и агитация да има, ние няма да отстъпим от споразуменията, които имаме. И в случай че българите не бъдат вписани в конституцията на страната, няма да има и сантиметър прогрес в договарянията на Република Северна Македония за европейско участие. Няма да има междуправителствена конференция, няма да има отчет на Европейска комисия, с които да стартират действителните договаряния ”, уточни Йотова след среща с посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов.
По думите ѝ, България деликатно следи обстановката в страната, „ кой и по какъв начин приготвя възможните текстове, с цел да се впишат българите в конституцията на Северна Македония, по какъв начин тези текстове ще бъдат признати, по какъв начин ще реагират политическите сили, само че най-много институциите в Северна Македония ".
„ Ние постоянно ще бъдем ваши бранители, по този начин както защитихме това почтено момче, Християн Пендиков, което за малко не загуби живота си, тъй като се усеща българин и е член и секретар на български клуб. Не съществуването на български паспорт прави индивида, значимо е неговото съзнание, и всеки с българско съзнание ще бъде предпазен ”, уточни Йотова, припомняйки, че българският президент Румен Радев слага въпроса за правата на българите в Северна Македония на всяка среща на върха в Брюксел, в това число и на последното съвещание на Европейския съвет.  

 

Илияна Йотова спря в Скопие, с цел да поднесе цветя на барелефа на Васил Левски на постройката на посолството на връщане от Косово, където се срещна с президента на страната Вьоса Османи във връзка 15-та годишнина от оповестяването на независимостта на страната.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
18 Яну 202339127 Sep 2022135105 Sep 2022171807 Апр 2022381025 Март 2022175001 Март 20222558КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани18 Фев 20231059607 Фев 2023134618 Фев 202364018 Фев 2023503
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР