Ако бъдат вписани българите в Конституцията, страната ни няма да

...
Ако бъдат вписани българите в Конституцията, страната ни няма да
Коментари Харесай

Пендаровски: Ако българите бъдат вписани в Конституцията на РСМ, страната ни няма да загине

Ако бъдат вписани българите в Конституцията, страната ни няма да загине. Това съобщи президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски на взаимна конференция с президента на Австрия Александър Ван дер Белен в Скопие.

Пендаровски съобщи, че няма никаква заплаха за страната вписването на още три-четири елементи от нации в преамбюла на Конституцията на страната. Това е едно от условията в протокола, подписан сред България и РСМ през юли предходната година, и изискване за продължаващата евроинтеграция на страната. Пендаровски съобщи, че българите в РСМ са 3500 души. Той цитира данни от пребровяането от март предходната година.

Той добави, че с цел да се реализира болшинство от две-трети в Събранието на страната за конституционни промени, би трябвало да се беседва и с опозицията и че вписването на българите в главния закон по никакъв метод не заплашва македонския суверенитет, самостоятелност и европейския път на страната.

Попитан какво ще стане, в случай че не бъде открито болшинство от две-трети, той уточни, че в случай че до края на ноември тази година не бъда направена конституционната смяна, както е съгласно преговорната рамка, явно страната наново ще бъде блокирана, само че този път сама ще се блокира, по пътя към Европейски Съюз.

Пендаровски добави, че тези, които считат преговорната рамка от юли предходната година за недобра или че биха могли да създадат по-добра, не знаят по какъв начин действат механизмите на Европейски Съюз. Посочи, че няма опция за предоговаряне на изискванията, под които са се подписали 27-те страни-членки на Европейски Съюз. Той съобщи, че в договарянията предходната година Франция е била единствено медиатор и че България, като всички останали страни-членки, се е съгласила с тази преговорна рамка.

На въпрос дали са вероятни нови претенции по пътя към Европейски Съюз, той отговори, че въпросът е логически, само че не би трябвало да се разрешава друга страна-членка да слага въпроси, свързани с идентичността и историята като условия, защото това слага под въпрос престижа на Европейски Съюз.

Снимка: БТА/Президентство на Република Северна Македония
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР