Ако американците гледат на България стратегически и наистина искат да

...
Ако американците гледат на България стратегически и наистина искат да
Коментари Харесай

Плевнелиев: Ако американците искат да ни помогнат, трябва да подкрепят „Турски поток“

Ако американците гледат на България стратегически и в действителност желаят да ни оказват помощ като положителни другари, те би трябвало да поддържат една историческа смяна, от която ние имаме мотиви да се радваме. Това съобщи някогашният президент България Росен Плевнелиев пред Българска национална телевизия, разяснявайки изявлението на заместител държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, които съобщи, че Вашингтон е срещу „ Турски поток “ да минава през България.

„ Считам изявлението на върховен американски посланик за меко казано неопределено. Не мога да се съглася с него и повода е доста обикновена. Той споделя тук има един план „ Турски поток “, които се състои от две тръби, едната отива в Турция и тя е добра, само че другата, която продължава към Европа е неприятна и ние имаме проблем с нея. “, сподели Плевнелиев.

По думите на някогашният президент всички би трябвало да се радваме за този план, защото за първи път в нашата история България се пробва да капитализира и да печели от своето геостратегическо състояние в центъра на Балканите.

„ България съумява за първи път да направи дълбока промяна в енергийния и газовия бранш, която към този момент е забележим и от нея ще има доста положителни резултати. Нека не забравяме къде бяхме преди 10 години. Дали си спомняме, че зависехме от една тръба и от един монополист, които определяше цената, както откри за добре. Дали си спомняме, че същият този монополист ни поставяше газови медиатори на някакви олигархични структури, които още повече увеличаваха цената “, добави Плевнелиев.

Според някогашният държавен глава разликата сред „ Южен поток “ и „ Турски поток “ и че при първия тръбите бяха съветски, и че посредством тях Русия щеше да „ прегази България “ с нейните тръби, по която да тече нейна газ. При актуалният план тръбите са благосъстоятелност на България и ние може да преценим по какъв начин да бъдат употребявани.

„ България строи тръби към всички съседи, с цел да може да купува газ и от Румъния и от Гърция и да продава газ на всички страни от района. Същевременно България прави газова борса, която към този момент работи. Предприятията могат да купуват на пазара на борсата. “, сподели още Плевнелиев.

Той разяснява и АЕЦ „ Белене “, като съобщи, че въпреки постоянно да е бил срещу плана, в случай че той не се прави на пазарен принцип и в случай че се прави с държавни пари, новата зелена договорка на Европа и упоритостта България да се насочи към чистите енергий трансформира обстановката.

„ За да почистим въздуха би трябвало да затворим ТЕЦовете. За да затворим ТЕЦовете някой в този момент би трябвало да е почтен към миньорите и да им каже специалността им няма бъдеще. Ролята на страната е да бъде почтена към тези хора и да им каже „ ние ще бъдем на вашата страна “, да им помогне, да им даде друга вероятност и да ги преквалифицира. България има упоритостта да почисти въздуха за децата си като заложи на чисти енергий, а това значи да приключим един път вечно с въглищата “, съобщи някогашният президент.

„ Именно за това по-доброто решение е " Белене ", само че в случай че стане на пазарен принцип и без страната да налива спомагателни пари “, добиви той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР