Ако адът са другите хора, Екатерина Светулкова, 82-годишна жителка на

...
Ако адът са другите хора, Екатерина Светулкова, 82-годишна жителка на
Коментари Харесай

Икономист: Ако адът са другите хора, България е рай!

Ако пъкълът са другите хора, Екатерина Светулкова, 82-годишна жителка на село Баница в Северозападна България, би трябвало да е в парадайса, написа английското списание "Икономист " в публикация под заглавие "Ако пъкълът са другите хора, България е парадайс ".

"Тук няма жива душа ", въздъхва Светулкова. Децата й живеят другаде, останали са й малко на брой другари и тя не знае към кого да се обърне, в случай че има потребност от помощ. "Това е страшна самотност ", прибавя тя.

Списанието цитира прогноза на Организация на обединените нации, че популацията на България ще намалее от 7,2 милиона на 5,2 милиона през 2050 година, което би я направило страната с най-бързо топящо се население в света (следващите девет са също в Източна Европа.

Демографската злополука се демонстрира изключително мощно в селата и е най-жестока в занемарения северозапад - най-бедния регион в най-бедната страна в Европейския съюз.

България може би е най-екстремният случай на обезлюдяване в Източна Европа, отбелязва "Икономист ".

Посткомунистическият преход бе изключително травматичен и отлаган в тази страна. Стотици хиляди младежи се стекоха в по-богатите и по-стабилни стани в Западна Европа, а в България останаха по-възрастните и по-неквалифицираните. Правителствата произвеждаха безкрайни тактики, с цел да спрат демографския спад, само че на вятъра.

Вицепремиерът Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила, водач на крайнодесния Национален фронт за избавление на България, споделя, че се готвят политики за привличане на работна ръка от чужбина, само че това не се отнася за бежанци - той ги назовава "авантюристи ", които желаят да източат богатствата на Европа.

Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила, президентът социалист, дава обещание, че няма да допусне България да стане "мигрантското гето на Европа " написа "Икономист ". Списанието разяснява по този мотив, че малко на брой обаче са бежанците, които желаят да останат във враждебна страна с ниски приходи.

Оптимистите гледат към добре ръководената Естония, която загуби 17% от популацията си, откакто се освободи от руското владичество, само че в последно време се радва на чисто връщане на хора. България се оправя добре в стопанската система - заетостта е по-висока от всеки път и държавните финанси са в положително положение, само че корупцията, бюрокрацията, неприятното обучение и гангстерската престъпност я петнят пред непознатите вложители.

Перспективите на България в този момент са малко по-добри и мрачните хора в нея са го забелязали - предишния месец анкета сподели, че болшинството от българите гледат с оптимизъм за първи път от 20 години. Но в бъдеще надалеч по-малко българи ще споделят това положително въодушевление, написа в умозаключение "Икономист ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР