Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Проф. Асен Диамандиев

...
Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Проф. Асен Диамандиев
Коментари Харесай

Сливат ли се университетите. МОН взе решение

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев " ще се слее с НАТФИЗ, Националната музикална академия и Националната художествена академия в Национална академия по изкуствата, в случай че МОН даде ход на концепцията си за уедряване на висшите учебни заведения у нас. Филиалът на Техническия университет ще мине дефинитивно под шапката на централата в София. Така под тепетата ще останат единствено два държавни университета - Пловдивският и Аграрният. Не е ясно още какво е желанието за медицинските университети.

Планът на МОН е дребни висши учебни заведения със подобен или допълващ се профил, ситуирани в едно и също или в близки обитаеми места, да се обединят под общо име, с общо или споделено управление. Идеята е „ шапката “ да бъде юридическо лице, като съставните висши учебни заведения също запазят забележителна юридическа и академична автономия. Чрез новата конструкция обаче участващите в нея университети да могат да споделят преподаватели, материална база като спортни уреди, общежития и други, обща администрация и обслужващи звена, да провеждат обща кандидатстудентска акция.

Като допустимо обединяване се предлага и обединение на Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно учебно заведение. Заедно те биха могли да основат Софийски университет по технологии.

Концепцията, която към този момент провокира ропот, бе показана и сега се разисква на Съвет на ректорите. Обоснована е със блян за възстановяване на качеството на висшето обучение и повишение на интернационалната видимост на българските университети. По този метод ще се привлекат повече и по-качествени задгранични вложители и студенти, повече висши учебни заведения ще се включат пълноценно в европейското просветително и научно пространство, акцентират от МОН. 

Целта на обединяването е да се запазят мощните страни на включените в него висши учебни заведения, само че и да се основат нови благоприятни условия, които не са по силите на всяко от тях поотделно. Такива са да вземем за пример участията в огромни интернационалните планове, академични мрежи и интернационалните ранглисти. Обединени, висшите учебни заведения ще станат по-забележими за евентуални вложители и за кандидат-студентите, което ще усили броя на обучаваните в тях студенти, в това число от чужбина. Процесът на сливане може да бъде подкрепят целево от страната, да вземем за пример посредством вложения в обща материална база. Той може да се осъществя на стадии и да приключи в границите на две-три години. 

За да бъдат сполучливи, всички промени, ще се реализират посредством увеличение на финансирането за висше обучение, което ще се обвърже с постигането на избрани цели, резултати и знаци.  

МОН ще разпореди оценка на въздействието на предлаганите промени и ще показа плановете за публично разискване. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР