Акаба, Йордания. Пясък, пустош и тишина в продължение на 721

...
Акаба, Йордания. Пясък, пустош и тишина в продължение на 721
Коментари Харесай

Аракис на Земята: Безкрайните пясъци на пустинята, вдъхновила визията на „Дюн“

Акаба, Йордания. Пясък, пустота и тишина в продължение на 721 кв. км – това е Аракис на Земята.

Пустинята, въодушевила визията на „ Дюн “ на Дени Вилньов, уместно се споделя „ Долина на светлината “ или „ Долина на пясъка “ на арабски.

Този род е подценяван от филмовата академия през годините за разлика от фентъзито

По целия свят е позната с името Уади Рам.

Историята на земния Аракис

Долината е в южната част на Йордания, покрай границата със Саудитска Арабия и на към 60 км от град Акаба. Пустинята е ситуирана на 1840 м надморска височина и при явен ден е допустимо да се види Червено море от най-високата част, позната с името Джабал Ум пъкъл Дами.

Смята се, че името на пустинята идва от това на античен град, упоменат още в Корана – Ирам, градът на колоните.

 Аракис на Земята Снимка:

Пейзажът е изцяло извънземен – докъдето стига човешкото око се вижда единствено пясъчни дюни. И отвесни каменни планини, богати на железна руда.

Долината Уади Рам е била дом на най-различни праисторически култури, оставили по стените на планините своите рисунки. До момента в долината са открити над 20 000 петроглифа и 20 000 надписа, които наблюдават съществуването на хора на това място в продължение на 12 000 години. В момента главното население на пустинята са бедуините.

Друго име на Уади Рам е „ Долината на луната “ – поради лунния пейзаж.

Киното обича Уади Рам

Пустинята в Йордания става известна на Запад за първи път след появяването на паметния филм „ Лорънс Арабски “. Тогава всеобщата аудитория за първи път се сблъсква с хубостта на йорданската пустиня.

Не за първи път мястото е употребявано за фон на научна фантастика.

В Уади Рам са снимани подиуми от „ Прометей “ на Ридли Скот, „ Последни дни на Марс “ от 2013 година, „ Марсианецът “ на Ридли Скот, Rogue One от вселената на „ Междузвездни войни “, „ Аладин “ на „ Дисни “, „ Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър “ и доста други.

Дени Вилньов избира Уади Рам за Аракис – извънземната планета, на която се добива най-скъпата стока в цялата вселена – подправката, която удължава живота и прави междузвездното пътешестване допустимо.

В Уади Рам се намира и друга известна „ кино площадка “ – античният град Петра, чийто храмове изсечени в скалите, стават централни за историята в „ Индиана Джоунс и свещеният Граал “.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР