Ахмед Ах., издирван от гръцките власти, за да бъде разследван

...
Ахмед Ах., издирван от гръцките власти, за да бъде разследван
Коментари Харесай

Гърците искат издирван българин, ще чака екстрадицията във варненския арест

Ахмед Ах., търсен от гръцките управляващи, с цел да бъде разследван с други лица за крупна кражба, осъществена в град Ираклия в източен Крит през зимата на 2015 година ще дочака производството по екстрадицията му в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд остави без почитание жалбата на българина против първичното му задържане под стража, направено на съображение Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена на 4 декември 2018 година от апелативен прокурор от източен Крит. Компетентните гръцки управляващи упорстват за ареста и предаването на Ахмед, с цел да бъде наказателно преследван за кражба, осъществена през февруари 2015 година от вкъщи на локален гражданин. Според ЕЗА, няколко български жители след прелиминарен сговор и в съучастничество проникнали през балконската врата на непознатия дом, отмъкнали огромна сума в евро, ключ от автомобил, документи и голям брой бижута – всичко на стойност 221 800 евро. Кражбата е закононарушение, което се санкционира най-много с 10 години затвор в Гърция и се преследва от закона и в България.

След като е бил разгласен за интернационално търсене, Ахмед е бил арестуван от органите на реда в Девня на 9 януари тази година, а дни по-късна Окръжен съд – Варна е определил първичната му мярка за неотклонение. В рамките на отговорностите си, избрани в ЗЕЕЗА, първоинстанционният съд е насрочил предходната седмица произвеждане по екстрадицията на Ахмед, само че доколкото гръцките управляващи не са дали документи, изискани от българския съд, то делото е било отсрочено с ново приканване, до постъпване на желаните гаранции от Гърция.

Днес пред Варненския апелативен съд отбраната на българина изиска изменение на мярката му за неотклонение и се базира на обстоятелството, че управляващите в южната ни съседка не са показали в ЕЗА процесуалното качество на Ахмед, а и не са дали на съда спомагателни гаранции, посочени от ЗЕЕЗА. Докато е обитавал в източен Крит, нашенецът е бил неведнъж викан от управляващите там и разпитван по проблема, само че без да бъде арестуван.

Съставът на Апелативен съд – Варна не показа тези учредения на юристите на арестувания и записа в своето определение, че задържането под стража е единствената процесуална мярка за насила, която може да обезпечи присъединяване на Ахмед при гледане на делото за предаването му на гръцките управляващи.

Определението, с което Варненският апелативен съд удостовери мярката за неотклонение " задържане под стража “ по отношение на Ахмед Ах., търсен от управляващите в Гърция, с цел да бъде разследван с други лица за крупна кражба, осъществена в в източен Крит е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР